Opened 14 years ago

Last modified 14 years ago

#65 new defect

Restrukturiranje kategorija

Reported by: jjj@… Owned by:
Priority: major Milestone: HrOpenWiki - wiki stranice - 1. ciklus
Component: HrOpenWiki - sadržaj Version:
Keywords: Cc:

Description

Povezan s ticketom o imenovanju članaka o hardveru, ali zapravo mnogo širi jest problem kategorizacije članaka. Pretpostavljam da je upravo to bio razlog upisivanju prefiksa "Linux_hardver" u imena tih članaka, kako bi se naglasilo da se radi o 1) hardveru 1.1) kompatibilnom s Linuxom. Ovaj konkretni slučaj bi se mogao riješiti stvaranjem subkategorije "Hardver" unutar postojeće "GNU/Linux", makar to rješenje nije lišeno problema - što ako neki komad hardvera radi i na *BSD-u? Onda bi članak morao biti u kategoriji "Hardver" toliko puta koliko operativnih sustava koji ga podržavaju postoji (tj. za koliko ih znamo). Zato mi se kao bolja solucija čini imati top-level kategoriju "Hardver", u koju bi onda naprosto strpali sav hardver, a OS tj. kernel u pitanju bi bio informacija u tekstu (npr. sa strane, u nekom okviru, zajedno s drugim korisnim informacijama, npr. potvrđeno je da radi na toj i toj distri, s kernelom ver. x).

Softver je vjerojatno još gori problem:

  • OS je softver (trebamo li imati kategoriju OS u kojoj će onda biti "GNU/Linux" ili će pak u njoj biti "Ubuntu"?)
  • kernel je softver (ako će članak o Linuxu biti članak o kernelu, gdje bismo svrstali postojeći članak o Linuxu?)
  • kategorizacija programa (Linux programi vs. BSD programi vs. cross-platform vs. zatvoreni vs. freeware vs. multimedija vs. video editori)

Naposljetku, tu su i tutorijali, upute (troubleshooting), tips and tricks, pa čak i recenzije/dojmovi distribucija - gdje to svrstati?

Ono što bih jako volio vidjeti jest tree izlistanje trenutne kategorizacije, jer bi to možda moglo poslužiti kao oslonac za promijene (evolucija vs. revolucija).

Change History (2)

comment:1 Changed 14 years ago by Andrej Dundović

Da, slažem se da je sadašnja kategorizacija totalni nered.

Kao što sam napisao u prošlom ticketu, "Linux_hadrver" ne bi išao u svoju kategoriju nego u vlastiti imenski prostor i izbacili bi Linux, kao što sam već davno napisao ovdje: http://wiki.open.hr/wiki/Razgovor:Linux_hardver

Što se tiče ostalih kategorija, trebalo bi vidjeti kakve vrste sadržaja imamo i po tome ustrojiti kategorije.

Npr. imamo članak Fedora - koje mu onda kategorije prilijepiti?

To je GNU/Linux distribucija, da li napraviti kategoriju Distribucija (pa da onda upadne recimo i FreeBSD u istu), ili napraviti "GNU/Linux distribucija" ili samo "GNU/Linux" ili samo "Linux"?

Drugi primjer je recimo NetworkManager?. Da li njega ubaciti u kategoriju "Softver" (ima li ona uopće smisla kad je svugdje riječ o softveru): da li ubaciti u "Uslužni programi" (Utilities), "Mrežni programi", "Mrežni podsustav", "Mrežni podsustav na Linuxu" (vjerojatno bez "Linux", jer je možda moguće isti pokrenuti pod drugim nixom), ... ?

Moj prijedlog je dakle vidjeti prvo čemu kategorije služe (one su na MW-u kao neki tagovi). Pretpostavljam da je kategoriziranjem cilj povećati broj puteva da se dođe do određenog članka, a s druge strane na prvu ruku otkriti o čem se radi bez čitanja samog članka. Tim razmišljanjem dolazim do zaključka da bi kategorije bile baš kao tagovi, odnosno ključne riječi koje obilježavaju neki članak. Npr. ako je riječ o članku Fedora, jednostavno bih uzeo iz uvodnog dijela teksta općenite ključne riječi kao kategorije: "Distribucija Linuxa", "Paketni sustav RPM"(neki bolji naziv?), Fedora (u tu kategoriju bi išli članci vezani za Fedoru) itd.

No sad vidim da bi ovime prouzročio možda još veći nered na HOW-u s kategorijama nego je sad, stoga čekam neki pametniji prijedlog :-)

comment:2 Changed 14 years ago by jjj@…

Mislim da smo većinu ovih stvari već prošli - od ostalih, slažem se da kategorije jesu kao tagovi, ali nisu tagovi - ie, ne bih htio sedam kategorija po članku :)

Primjer s Fedorom ilustrira još dva problema:
1) Trebamo li imati članak o kategoriji unutar kategorije ili u kategoriji iznad? Npr. hoće li članak o Fedori biti u GNU/Linux distribucije ili će biti u kategoriji Fedora koje je subkategorija GNU/Linux distribucija? Ovisno koji pristup odaberemo, hoće li članak o Fedori biti tagiran s "Fedora"?
2) Subkategorija čega bi bila "Paketni sustav RPM"? Paketnih sustava? GNU/Linuxa? Distribucija? Ima li BSD nešto kao paketni sustav? A Haiku et al.? Ako da, onda ne mogu biti pod "GNU/Linux".

Prijedlog:
GNU/Linux, BSD, etc. ostaju gdje jesu - dakle, top-level kategorije. Pod njih uvodimo "Linux distribucije", "BSD distribucije" - po potrebi (jer ne postoji za ReactOS, npr.).

Dakle, "Fedora" će biti pod "Linux distribucije", FreeBSD pod "BSD distribucije".

Možda uvesti kategoriju "Operativni sustavi"? Vjerojatno overkill.

Problem kategoriziranja ostalog softvera - mislim da bi se to moglo riješiti infoboxom s informacijama o podržanim sustavima, a kategorizirali bi ih ovisno o kakvoj se vrsti programa radi - tako ne moramo tagirati npr. "bsdtar" i s "GNU/Linux" i s "BSD", već samo s "Utility" a infobox kaže da može oba.

Paketni sustavi...možda također infobox za distribucije, a općenito o RPM-u pod odgovarajuću OS kategoriju?

Note: See TracTickets for help on using tickets.