Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Pozivanje programâ putem komandne ljuske

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 15:15, 5. listopada 2012. koju je unio/unijela Rpremuz (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Ubuntuom (kao i ostalim sustavima sličnim Unixu) može se upravljati i putem tekstualnog sučelja (eng. command line interface, CLI) u kojem se naredbe zadaju u tekstualnom obliku putem tipkovnice. (Ubuntu Server Edition redovito se instalira samo s tekstualnim sučeljem.) Tako se i korisnikova prijava na sustav može napraviti putem tekstualnog terminala, točnije jednog od njih 6 koji se mogu uključiti putem kombinacije tipki Ctrl+Alt+F1 do Ctrl+Alt+F6, dok Ctrl+Alt+F7 vraća grafičku konzolu.

Po prijavi putem terminala ulazi se u program koji prima i obrađuje korisnikove naredbe a naziva se komandna ljuska (eng. command shell). Na raspolaganju je više komandnih ljuski koje se međusobno razlikuju po nekim mogućnostima i naredbama. Ubuntu postavlja ljusku bash za svakog novog korisnika ako se ne odredi drugačije (ta ljuska pretpostavlja se u nastavku ovog vodiča).

Za korištenje komandne ljuske unutar grafičkog sučelja potrebno je pokrenuti neki grafički program koji oponaša rad terminala – tzv. emulator terminala (eng. terminal emulator), npr. Gnome Terminal.

Primjer pozivanja naredbi whoami (prikazuje efektivno korisničko ime) i pwd (prikazuje tekući/radni direktorij) u komandnoj ljuski:

$ whoami
ubuntu
$ pwd
/home/ubuntu

Znak $ na početku retka označava tzv. prompt koji pokazuje da je komandna ljuska spremna za unos naredbi. Iza njega pojavljuje se trepereći znak, tzv. kursor ili pokazivač, koji pokazuje mjesto unosa teksta. Ispred znaka $ može se nalaziti neki dodatni tekst – normalno to je username@hostname:pwd gdje su: username korisničko ime, hostname mrežno ime računala, a pwd putanja tekućeg (radnog) direktorija. Taj dodatni tekst može se promijeniti nekim opcijama komandne ljuske.

Iz terminalskog prozora može se pozvati i neki grafički program. Budući da nakon toga komandna ljuska čeka da se taj grafički program završi, što onemogućuje zadavanje novih naredbi, pogodno je na kraju naredbe staviti kontrolni operator "&" – ljuska će takvu naredbu pokrenuti "u pozadini" i omogućiti zadavanje novih naredbi. Slijedi primjer pozivanja programa Nautilus u pozadini i to s ovlastima superkorisnika:

$ gksudo nautilus &
[1] 6949

Nakon pozivanja te naredbe ljuska će ispisati poruku poput [1] 6949, gdje [1] označava redni broj procesa koji se izvršava u pozadini u dotičnoj komandnoj ljusci, a 6949 je brojčani identifikator tog procesa na sustavu (PID).

Primjer pozivanja naredbi za isključenje odnosno ponovno pokretanje računala (naredbe neće čekati ni na kakvu akciju ostalih korisnika koji su možda prijavljeni na sustavu):

$ sudo poweroff
$ sudo reboot

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >