Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Korištenje grafičkog sučelja Unity

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 14:09, 5. listopada 2012. koju je unio/unijela Rpremuz (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Unity sadrži sljedeće bitne elemente:

 • Launcher (hrv. lanser ili pokretač) nalazi se na lijevom rubu radne površine a sadrži ikone za pokretanje najčešće korištenih programa. Launcher se automatski sakriva s radne površine kako bi prozori pokrenutih aplikacija imali više prostora, a ponovno se može prikazati ako se pokazivač miša pomakne do lijevog ruba radne površine ili ako se na tipkovnici drži pritisnuta tipka Super (obično se nalazi između tipki Ctrl i Alt).
Launcher također prikazuje ikone programa koje je korisnik pokrenuo u grafičkom načinu rada. Takve ikone dobivaju malu oznaku s lijeve strane. Ako se na takvu ikonu klikne sporednom tipkom miša (za dešnjake to je desna tipka) otvara se kontekstni izbornik (eng. contextual menu) s nekoliko opcija od kojih Lock to Launcher određuje da ta ikona trajno ostane na Launcheru i omogući brzo pokretanje tog programa.
 • Dash (skraćeno od eng. dashboard, hrv. upravljačka ploča) otvara se desno od Launchera ako se klikne na ikonu Home na njegovom vrhu ili ako se na tipkovnici kratko pritisne tipka Super, a zatvara se na isti način. Dash se koristi za pronalaženje aplikacija i dokumenata.
Dash na vrhu sadrži polje za pretraživanje (eng. Search Bar). Unosom teksta u to polje Dash prikazuje ikone aplikacija i dokumenta koje odgovaraju tom upitu. Na dnu tog prozora nalazi se više dodatnih ikona, tzv. leća (eng. lenses), kojima se pretraživanje ograničava na samo određenu skupinu podataka (npr. samo aplikacije, samo datoteke i direktorije, samo muzičke odnosno video snimke).
 • Heads-Up Display, HUD (termin iz zrakoplovstva koji označava prikaz podataka superponiran u pilotovo vidno polje) je traka za pretraživanje koja se otvara desno od Launchera ako se na tipkovnici kratko pritisne tipka Alt, a zatvara se na isti način. HUD se može koristiti kao alternativni način za kretanje po izbornicima aplikacije s kojom korisnik trenutačno radi. Unosom teksta u polje za pretraživanje HUD prikazuje sve naredbe u izbornicima trenutačne aplikacije koje odgovaraju zadanom upitu.
 • Panel je traka na gornjemu rubu radne površine a prikazuje razne indikatore, npr. ime prijavljenog korisnika, tekuće vrijeme i datum, stanje mrežnih veza, izgled tipkovnice, i slično. Uz to, panel može prikazivati izbornike aplikacije s kojom korisnik trenutačno radi (na taj način prozor aplikacije ima više korisnog prostora na zaslonu). Krajnje desno na panelu nalazi se ikona koja otvara izbornik s više različitih stavki, npr.:
  • System Settings – pokreće Gnome Control Center – upravljačku ploču koja sadrži skup grafičkih alata za podešavanje različitih sistemskih i korisničkih postavki na Ubuntuu.
  • Lock Screen – zaključava tekuću sjednicu grafičkog radnog okruženja pri čemu ostaju raditi svi programi koji su pokrenuti u dotičnoj sjednici. Za povratak u svoju sjednicu korisnik treba unijeti svoju lozinku i kliknuti na gumb Unlock. Za vrijeme dok je jedna sjednica zaključana, može se na sustav prijaviti neki drugi korisnik (vidi Switch User Account).
  • Log Out – pokreće odjavu korisnika sa sustava. Programi koji su pod nadzorom tekuće sjednice grafičkog radnog okruženja bit će zatvoreni, a ako u njima postoje otvoreni dokumenti koji nisu snimljeni, pojavit će se upozorenje o tome uz mogućnost spremanja podataka.
  • Suspend – ako hardver podržava takav način rada, sustav prelazi u stanje smanjene potrošnje energije (isključuje neke hardverske komponente), ali procesor (CPU) i radna memorija ostaju raditi tako da je očuvano stanje svih pokrenutih programa i otvorenih datoteka. Pritiskom na gumb za uključenje računala sustav se za par sekundi vraća u normalan rad.
  • Shut Down... – pokreće isključenje računala ili ponovno pokretanje (restart) računala. To uključuje odjavu tekućeg korisnika sa sustava (vidi gore). No ako je na sustavu bilo više aktivnih sjednica u grafičkom radno okruženju, isključenje se prekida i traži se akcija korisnika koji su prijavljeni u drugim sjednicama. Ako se na panelu klikne na ikonu s imenom trenutačnog korisnika, otvara se izbornik s više stavki, npr.:
  • Switch User Account – zaključava tekuću sjednicu grafičkog radnog okruženja (svi pokrenuti programi ostaju raditi) te omogućuje prijavu drugog korisnika na sustav. (To se može ponoviti i više puta.) Na taj način više korisnika može imati pokrenutu svoju sjednicu i moguće je prelaziti iz jedne u drugu pri čemu pokrenuti programi ostaju raditi.
  • Guest Session – otvara privremenu sjednicu grafičkog radnog okruženja za gostujućeg korisnika (eng. guest). Postavke i podatci tog korisnika bit će izgubljene nakon njegove odjave sa sustava.
 • Desktop (radna površina) je središnji prostor na zaslonu unutar kojeg se otvaraju prozori aplikacija s kojima korisnik radi. Unity u stvari nudi više radnih površina tako da pokrenute aplikacije ne moraju sve biti na jednoj radnoj površini nego se mogu porazmjestiti na više njih ako to korisniku olakšava rad. Kada se na Launcheru klikne na ikonu Workspace Switcher, na zaslonu se prikaže pravokutna rešetka s umanjenim prikazom svih radnih površina. Tu je moguće sljedeće:
  • Dvostrukim klikom na neki od dijelova rešetke otvara se dotična radna površina.
  • Kliknuti na prozor neke pokrenute aplikacije u jednoj radnoj površini i odvući ga na drugu radnu površinu. Ako to korisniku odgovara, na radnu površinu može spremati datoteke i direktorije kao i dodati ikone za pozivanje često korištenih programa: ikona se nađe putem upravljačke ploče Dash i odvuče na radnu površinu.

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >