Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Drugi načini instaliranja softvera

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 15:38, 18. veljače 2013. koju je unio/unijela Rpremuz (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Ponekad neki softver nije moguće naći niti na službenim softverskim repozitorijima niti na nekom dodatnom, no autori softvera nude instalacijski paket (datoteku s nastavkom .deb) koji odgovara za Ubuntu (često se može koristiti i paket za Debian ako se Ubuntu ne spominje izričito) i procesorsku arhitekturu dotičnog računala (32-bitnu x86 ili 64-bitnu x86-64). Takvu datoteku može se instalirati ako se ona otvori u programu Ubuntu Software Center (dovoljno je napraviti dvostruki klik na datoteku), a iz komandne ljuske putem sljedeće naredbe:

$ sudo gdebi putanja_instalacijskog_paketa

te deinstalirati putem sljedeće naredbe:

$ sudo dpkg -r ime_paketa

Međutim, općenito govoreći ne preporuča se instalirati softver na takav način jer mogu nastati problemi u radu sustava zbog uvođenja nekih nekompatibilnih komponenti pa je takav postupak samo za one koji sigurno znaju što rade.

Napredniji korisnici mogu također pokušati nabaviti izvorni kod nekog softvera i zatim ga prevesti (kompilirati) u izvršni oblik programa koji se potom može instalirati na sustav (prije prevođenja i instaliranja treba u uputama koje dolaze uz izvorni kod provjeriti podržava li taj program instaliranje na sustavu Ubuntu odnosno Debian). Upute o kompiliranju na Ubuntuu nudi članak CompilingEasyHowTo.

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >