Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Instaliranje i podešavanje mrežnog pisača

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 15:34, 18. veljače 2013. koju je unio/unijela Rpremuz (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Pisač se naziva mrežnim ako se komunikacija između računala i pisača odvija putem računalne mreže. Na taj način moguće je da korisnici s više računala koriste isti pisač, što se često koristi u korporativnim LAN-ovima. I u slučaju kada se koristi samo jedno prijenosno računalo, mrežni pristup pisaču može biti prikladan jer se u tom slučaju pisač ne treba spajati i odspajati s prijenosnog računala.

Ako mrežni pisač ima mrežni adapter (kao i računalo) putem kojeg je izravno spojen u LAN, potrebno je podesiti mrežne parametre tog adaptera na sljedeći način:

  • Spojiti pisač na lokalnu računalnu mrežu (putem odgovarajućeg mrežnog kabla) i zatim ga uključiti.
  • Podesiti postavke na mrežnom adapteru pisača tako da odgovaraju mrežnim protokolima koji se koriste u dotičnoj mreži (vidi poglavlje Podešavanje mrežnih veza (konekcija)). Npr. ako se koristi protokol IP, potrebno je zadati IP-adresu i masku podmreže (pri tome je najbolje zadati statičke postavke, a ne koristiti DHCP-server za dinamičko dodjeljivanje postavki).
Novi pisač ima tvornički zadane mrežne postavke koje omogućuju da mu se pristupi s nekog računala u mreži i zatim podese postavke koje su stvarno potrebne. (To se obično radi putem web-sučelja, tj. tako da se u web-pregledniku otvori početna IP-adresa pisača). Drugi način podešavanja je putem upravljačkog panela na pisaču. Točne upute o tome dobivaju se u proizvođačkoj dokumentaciji koja dolazi s pisačem.

Postupak definiranja takvog pisača u CUPS-u je sljedeći:

  • U glavnom prozoru upravljačkog programa za pisače (Printing) kliknuti na gumb Add čime se pokreće traženje spojenih pisača. Otvara se novi prozor New Printer. U stupcu Devices treba kliknuti na Network Printer te malo pričekati da se ispod te stavke pojavi popis mrežnih pisača koje je upravljački program automatski našao na lokalnoj mreži.
U dobivenom popisu označi se model pisača koji nas zanima, npr. "HP Color LaserJet 4700" (desno od modela pisača navedena je njegova IP-adresa), i klikne se na gumb Forward.
  • Slijedi traženje pogonske PPD-datoteke ("Searching for drivers") te je daljnji postupak isti kao i za lokalno spojeni pisač.

Mrežnim pisačem možemo nazivati i pisač koji je dostupan na mreži putem nekog drugog računala, tj. definiran je na njegovom poslužitelju za pisače te mu je omogućen pristup putem mreže. U tom slučaju kaže se da je uključeno dijeljenje pisača (eng. printer sharing).

Slijedi postupak dodavanja pisača koji je dijeljen pod sustavom Microsoft Windows:

  • U glavnom prozoru upravljačkog programa za pisače (Printing) kliknuti na gumb Add čime se pokreće traženje spojenih pisača. Otvara se novi prozor New Printer. U stupcu Devices treba kliknuti na Network Printer – pojavit će se popis mrežnih pisača koje je upravljački program automatski našao na lokalnoj mreži.
Međutim, pisač koji nas zanima tu neće biti naveden već je potrebno označiti stavku Windows Printer via Samba te u desnom dijelu prozora upisati podatke potrebne za pristup na mrežni pisač koji nas zanima – radi se o mrežnoj putanji pisača (npr. smb://hostname/HPLJ2300) te korisničkom imenu i lozinki s kojima se može dobiti pristup na dijeljeni pisač. Te podatke treba potvrditi s Forward.
  • Slijedi traženje pogonske PPD-datoteke ("Searching for drivers") te je daljnji postupak isti kao i za lokalno spojeni pisač.

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >