Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Instaliranje dodatnog softvera

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 15:37, 18. veljače 2013. koju je unio/unijela Rpremuz (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Po instaliranju Ubuntua s CD-a sustav sadrži samo skup često korištenih aplikativnih programa. Postoje i mnogi drugi programi za Ubuntu koji se mogu dodatno instalirati s internetskih arhiva softvera, tzv. softverskih repozitorija (eng. software repository). U repozitorijima softver je spremljen u obliku softverskih paketa koji se mogu dohvatiti i instalirati na sustav (a također i deinstalirati). Za instaliranje nekog programa (aplikacije) potrebno je instalirati jedan ili više međuovisnih softverskih paketa.

Najjednostavniji grafički alat za dodavanje i uklanjanje programa iz softverskih repozitorija je Ubuntu Software Center:

 • U lijevom dijelu glavnog prozora prikazan je popis glavnih odsjeka u koje je softver podijeljen kako bi bilo lakše naći ono što nas zanima. Klikom na ikonu pojedinog odsjeka dobije se popis programa u tom odsjeku. Neki od odsjeka podijeljeni su dalje u podgrupe. Uz ime programa naveden je njegov vrlo kratki opis i korisnička ocjena (jedna do pet zvjezdica). Za opširniji opis treba na popisu označiti ime programa te kliknuti na gumb More Info. Ispod opisa mogu se vidjeti i korisničke recenzije.
 • Prilikom pregledavanja programa koji se nude u repozitorijima može se koristiti i polje za pretraživanje u gornjem desnom uglu prozora: upisom teksta u to polje program daje popis programa koji odgovaraju upisanom tekstu pri čemu se pretražuje samo softver unutar prethodno odabranog odsjeka i podgrupe.
 • Instaliranje pojedinog programa pokreće se klikom na gumb Install uz ime i opis programa dok se deinstaliranje pokreće gumbom Remove. Pri tome je normalno da program traži unos lozinke korisničkog računa s administratorskim pravima na sustavu budući da instaliranje programa zahtijeva administratorske ovlasti.
 • Putem izbornika Edit → Software Sources otvara se prozor za konfiguriranje postavki repozitorijâ iz kojih se dohvaćaju softverski paketi prilikom dodavanja novih programa (ili nadogradnje postojećih). Prozor je podijeljen na više kartica s opcijama (promjene opcija potrebno je potvrditi gumbom Close što istovremeno zatvara ovaj prozor):
  • Ubuntu Software – Sadrži opcije za softverske repozitorije koje tvrtka Canonical nudi za instaliranu inačicu Ubuntua. Preporuča se dodatno uključiti komponentu Community-maintained free and open-source software (universe).
  • Other Software – Daje mogućnost dodavanja nekih drugih repozitorija (klikom na gumb Add). Ne preporuča se dodavanje nekog repozitorija koji nije stvarno namijenjen za instaliranu inačicu Ubuntua jer instaliranje softvera s takvog repozitorija može stvoriti probleme u radu sustava zbog uvođenja nekih nekompatibilnih komponenti.
  • Updates – Sadrži opcije za nadogradnju softvera na nove inačice (vidi poglavlje Nadogradnja sustava). Preporuča se uključiti sve ponuđene komponente ako se žele koristiti najnovije verzije paketa.
  • Authentication – Ovdje su navedeni elektronički ključevi za siguran pristup softverskim repozitorijima čime se dohvaćanje softvera putem Interneta štiti od uplitanja nekog uljeza. Moguće je dodati ključ za neki dodatni repozitorij (no pri tome treba osigurati da je i taj ključ vjerodostojan, tj. da je dohvaćen s vjerodostojnog izvora na siguran način).
  • Statistics – Sadrži opciju kojom se može uključiti slanje statistike o instaliranim programima i njihovom korištenju izdavaču Ubuntua (tvrtki Canonical). Statistika je anonimna a koristi se za poboljšanje podrške popularnim programima.

Vidi još:

 1. Instaliranje programa iz komandne ljuske
 2. Drugi načini instaliranja softvera

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >