Razlika između inačica stranice Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Dokumentacija o sustavu

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
(ažurirani interni linkovi)
Redak 1: Redak 1:
Ubuntu dolazi s određenom količinom dokumentacije o korištenju sustava odnosno instaliranih programa koja se može čitati pozivanjem odgovarajućeg programa. Ako se u ''Dash'' (vidi [[Vodič za Ubuntu Desktop 12.04 - Korištenje grafičkog sučelja Unity | Korištenje grafičkog sučelja Unity]]) upiše riječ ''help'', bit će ponuđena ikona za pokretanje programa '''GNOME Help Browser''' (iz terminalskog prozora može se pozvati s <code>yelp</code>). Na početnom prozoru tog programa nudi se ''Ubuntu Desktop Guide'', tj. vodič za korištenje Ubuntuovog grafičkog korisničkog sučelja. Na vrhu prozora nalazi se polje za pretraživanje dokumentacije.
+
Ubuntu dolazi s određenom količinom dokumentacije o korištenju sustava odnosno instaliranih programa koja se može čitati pozivanjem odgovarajućeg programa. Ako se u ''Dash'' (vidi [[Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Korištenje grafičkog sučelja Unity | Korištenje grafičkog sučelja Unity]]) upiše riječ ''help'', bit će ponuđena ikona za pokretanje programa '''GNOME Help Browser''' (iz terminalskog prozora može se pozvati s <code>yelp</code>). Na početnom prozoru tog programa nudi se ''Ubuntu Desktop Guide'', tj. vodič za korištenje Ubuntuovog grafičkog korisničkog sučelja. Na vrhu prozora nalazi se polje za pretraživanje dokumentacije.
  
 
Većina programa koji rade u ''grafičkom'' načinu rada posjeduje u svojim izbornicima opciju '''Help''' koja prikazuje dokumentaciju o korištenju programa.
 
Većina programa koji rade u ''grafičkom'' načinu rada posjeduje u svojim izbornicima opciju '''Help''' koja prikazuje dokumentaciju o korištenju programa.
  
Za naredbe koje se koriste u ''tekstualnom'' načinu rada upute se mogu dobiti putem programa [https://www.gnu.org/software/texinfo/manual/info-stnd/info-stnd.html info] i [http://manpages.ubuntu.com/manpages/precise/en/man1/man.1.html man]. Nakon pozivanja oni prikazuju upute o zadanom programu. Navigacija kroz upute obavlja se putem odgovarajućih tipki na tipkovnici (početnici će najprije morati pročitati pomoć za dotične programe). Slijedi par primjera pozivanja ovih programa iz komandne ljuske:
+
Za naredbe koje se koriste u ''tekstualnom'' načinu rada upute se mogu dobiti putem programa [[info]] i [[[man]]. Nakon pozivanja oni prikazuju upute o zadanom programu. Navigacija kroz upute obavlja se putem odgovarajućih tipki na tipkovnici. Slijedi par primjera pozivanja ovih programa iz komandne ljuske:
  
 
  $ info info
 
  $ info info
Redak 21: Redak 21:
  
 
Idi na:
 
Idi na:
[[Vodič za Ubuntu Desktop 12.04 | Sadržaj]] |
+
[[Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 | Sadržaj]] |
[[Vodič za Ubuntu Desktop 12.04 - Podešavanje tipkovnice i miša | < Prethodno poglavlje]] |
+
[[Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Podešavanje tipkovnice i miša | < Prethodno poglavlje]] |
[[Vodič za Ubuntu Desktop 12.04 - Neke korisne aplikacije | Sljedeće poglavlje >]]
+
[[Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Neke korisne aplikacije | Sljedeće poglavlje >]]

Inačica od 18:38, 5. listopada 2012.

Ubuntu dolazi s određenom količinom dokumentacije o korištenju sustava odnosno instaliranih programa koja se može čitati pozivanjem odgovarajućeg programa. Ako se u Dash (vidi Korištenje grafičkog sučelja Unity) upiše riječ help, bit će ponuđena ikona za pokretanje programa GNOME Help Browser (iz terminalskog prozora može se pozvati s yelp). Na početnom prozoru tog programa nudi se Ubuntu Desktop Guide, tj. vodič za korištenje Ubuntuovog grafičkog korisničkog sučelja. Na vrhu prozora nalazi se polje za pretraživanje dokumentacije.

Većina programa koji rade u grafičkom načinu rada posjeduje u svojim izbornicima opciju Help koja prikazuje dokumentaciju o korištenju programa.

Za naredbe koje se koriste u tekstualnom načinu rada upute se mogu dobiti putem programa info i [[[man]]. Nakon pozivanja oni prikazuju upute o zadanom programu. Navigacija kroz upute obavlja se putem odgovarajućih tipki na tipkovnici. Slijedi par primjera pozivanja ovih programa iz komandne ljuske:

$ info info
$ info wget
$ info "file permissions"
$ man man
$ man hier
$ man chown
$ man -k hostname
$ man 7 hostname

Čitanje te dokumentacije moguće je i putem stranice Ubuntu Manuals (preporuča se koristiti ponuđeno polje za pretraživanje).

Na web-stranici help.ubuntu.com može se naći službena dokumentacija za Ubuntu.

Dodatna pomoć za korištenje Ubuntua može se potražiti putem stranica www.ubuntu.com/support i search.ubuntu.com, a na hrvatskom jeziku putem foruma koji postoje na www.ubuntu-hr.org, www.debian-world.com i www.linux.hr.

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >