Razlika između inačica stranice Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Dokumentacija o sustavu

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
m
(tekst skraćen)
 
Redak 3: Redak 3:
 
Većina programa koji rade u ''grafičkom'' načinu rada posjeduje u svojim izbornicima opciju '''Help''' koja prikazuje dokumentaciju o korištenju programa.
 
Većina programa koji rade u ''grafičkom'' načinu rada posjeduje u svojim izbornicima opciju '''Help''' koja prikazuje dokumentaciju o korištenju programa.
  
Za naredbe koje se koriste u ''tekstualnom'' načinu rada upute se mogu dobiti putem programa [[info]] i [[man]]. Nakon pozivanja oni prikazuju upute o zadanom programu. Navigacija kroz upute obavlja se putem odgovarajućih tipki na tipkovnici. Slijedi par primjera pozivanja ovih programa iz komandne ljuske:
+
Za programe koji se koriste u ''tekstualnom'' načinu rada upute se mogu dobiti putem programa [[info]] i [[man]]. Nakon pozivanja oni prikazuju upute o zadanom programu. Te upute mogu se dobiti i putem stranice [http://manpages.ubuntu.com/manpages/ Ubuntu Manuals] (preporuča se koristiti ponuđeno polje za pretraživanje).
 
+
$ info info
+
$ info wget
+
$ info "file permissions"
+
$ man man
+
$ man hier
+
$ man chown
+
$ man -k hostname
+
$ man 7 hostname
+
 
+
Čitanje te dokumentacije moguće je i putem stranice [http://manpages.ubuntu.com/manpages/ Ubuntu Manuals] (preporuča se koristiti ponuđeno polje za pretraživanje).
+
  
 
Na web-stranici [https://help.ubuntu.com/ help.ubuntu.com] može se naći službena dokumentacija za Ubuntu.
 
Na web-stranici [https://help.ubuntu.com/ help.ubuntu.com] može se naći službena dokumentacija za Ubuntu.

Trenutačna izmjena od 23:04, 5. listopada 2012.

Ubuntu dolazi s određenom količinom dokumentacije o korištenju sustava odnosno instaliranih programa koja se može čitati pozivanjem odgovarajućeg programa. Ako se u Dash (vidi Korištenje grafičkog sučelja Unity) upiše riječ help, bit će ponuđena ikona za pokretanje programa GNOME Help Browser (iz terminalskog prozora može se pozvati s yelp). Na početnom prozoru tog programa nudi se Ubuntu Desktop Guide, tj. vodič za korištenje Ubuntuovog grafičkog korisničkog sučelja. Na vrhu prozora nalazi se polje za pretraživanje dokumentacije.

Većina programa koji rade u grafičkom načinu rada posjeduje u svojim izbornicima opciju Help koja prikazuje dokumentaciju o korištenju programa.

Za programe koji se koriste u tekstualnom načinu rada upute se mogu dobiti putem programa info i man. Nakon pozivanja oni prikazuju upute o zadanom programu. Te upute mogu se dobiti i putem stranice Ubuntu Manuals (preporuča se koristiti ponuđeno polje za pretraživanje).

Na web-stranici help.ubuntu.com može se naći službena dokumentacija za Ubuntu.

Dodatna pomoć za korištenje Ubuntua može se potražiti putem stranica www.ubuntu.com/support i search.ubuntu.com, a na hrvatskom jeziku putem foruma koji postoje na www.ubuntu-hr.org, www.debian-world.com i www.linux.hr.

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >