Uvod u Linux

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 12:02, 19. travnja 2011. koju je unio/unijela Suko (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži

Ovaj tekst obuhvaća kratku povijest nastanka slobodnog softvera i operacijskog sustava GNU/Linux te njegove današnje mogućnosti, raširenost i utjecaj. Sve to bez suviše detalja i činjenica. Detaljniji, ozbiljniji i enciklopedijski ustrojen članak možete pročitati ovdje.

Povijesni uvod

Uvod najbolje prolazi kroz priču, pa ćemo mi tako ovdje i početi... kroz priču...

Iza sedam brda i sedam dolina... kada su računala bila viđena samo u znanstvenim laboratorijima sveučilišta i instituta, nitko nije mogao predvidjeti kako će se računala razvijati. Tada su računala nerijetko zauzimala cijele prostorije ili oveće ormare, a programirala su se direktno, npr. bušenim karticama. Sve se vrtilo oko hardvera, a na softver nitko nije ni obraćao pažnju (za program je trebalo izbušiti kartice ili vrpce). Kako je nivo apstrakcije upravljanja računala rastao tako je softver postajao sve kompleksniji, no znanstvenici i inženjeri su ga i dalje dijelili i prilagođavali bez ikakvih restrikcija. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, stvari u svijetu računala počele su se mijenjati: računala su postajala sve korisnija i za zadaće pored znanstvenih istraživanja i proračuna za posebne situacije...

Došli neki novi klinci... klinci s parama

Počela je masovna primjena računala i njihova komercijalizacija. Danas poznati proizvođači računala su počinjali tada svoje karijere u garažama... Računala su tih godina ušla u većinu ureda te u pokoji dom. Softver je isto tako prolazio kroz strelovit napredak, postajao je sve kompleksniji, ali i sve zatvoreniji - algoritmi i procedure u programima postaju poslovne i industrijske tajne. Softver je postao proizvod na kojem se moglo zaraditi.

Vlasnički...
...softver, zvan još i zatvoren ili neslobodan softver. Odnosi se na onaj softver čije licence ograničavaju njegovo korištenje, modificiranje, kopiranje i/ili dijeljenje. Primjer takvog softvera je operacijski sustav Microsoft Windows.

No zatvorena priroda softvera počela je izazivati sve više praktičnih, ali i ideoloških problema. Problemi poput ovisnosti o jednom proizvođaču (en. vendor lock-in) pokušali su se riješiti uvođenjem standarda, ali su se tih standarda slabo držali proizvođači hardvera, a još slabije softvera. Softver je često bio pun grešaka i limitiranih mogućnosti, dok je pojedinačna modifikacija i prilagodba istog bila nemoguća i zabranjena. Mijenjanje cijele platforme na onu koja bi više odgovarala potrebama značilo bi enormne troškove jer ništa nije bilo isto. Sami proizvođači su to koristili tako što su cijene vlastitih proizvoda postavili vrlo visoko, ali opet nešto niže od one cijene koju bi kupac morao platiti da zamijeni njihov proizvod za konkurentski. Softver, ali i hardver, zbog toga je bio izuzetno skup.

Jedan je čovjek tada udario šakom o stol

Richard M. Stallman (rms)

U MIT-ovom laboratoriju, računalni programer Richard M. Stallman suočen s nemogućnošću da izmjeni upravljačke programe uredskog pisača (molio je proizvođača da mu isporuči izvorni kod, na što su ga ovi glatko odbili), udario je šakom o stol i krenuo pisati softver koji će nadomjestiti onaj zatvoreni i koji neće imati takvih limitacija. Objavio je GNU Manifest s kojim kreće GNU-pokret.

U tom manifestu traži pomoć ljudi, koji su razočarani tadašnjim stanjem u svijetu softvera, da mu se pridruže te da zajedno naprave alternativni operacijski sustav zvan GNU (dolazi od rekurzivne kratice GNU's Not Unix) i sve programe s kojim će biti potpuno neovisni o vlasničkom softveru i koji će drugi moći koristiti baš kao i zrak.

Iako se u startu činilo kao nemoguća misija s puno nepremostivih prepreka, Stallmanu se vremenom pridruživalo sve više ljudi. Osnovana je Fundacija za Slobodni Softver (Free Software Fundation) sa zadatkom da brine o birokraciji GNU-pokreta. Zajednica GNU-pokreta je do kraja 80-ih dovršila sve osnovne komponente operacijskog sustava i osnovnih programa, ali je nedostajao glavni dio - jezgra sustava. Projekt GNU Hurd je trebao isporučiti jezgru sustava, ali zbog svoje kompleksnosti jednostavno to nije uspio (iako je taj projekt aktivan i danas).

I tako je GNU-pokretu nedostajala jedna, ali jako bitna komponenta...

Rodio se Pingvin

Tux - maskota Linuxa

Inspiriran profesorovim edukacijskim operacijskim sustavom MINIX, finski student Linus Torvalds iz hobija je počeo pisati svoj operacijski sustav. Svoj rad objavljuje na Usenet grupi u kojoj traži prijedloge i kritiku za svoj rad. Spominje da se ne radi o ničem profesionalnom, već da je to samo hobi. Iako je odbacio ideju da njegov rad nosi ime Linux, jer mu se ipak činila preegocentrična, nazvao ga je Freax. Međutim, njegov sveučilišni kolega koji je postavio njegov rad na javni poslužitelj ipak je projekt nazvao Linux. Rođen je pingvin (sama ikona Linuxa - Tux, popularni pingvin, napravljena je tek '96.).

Ubrzo je projekt Linux privukao mnoge programere i počeo naglo napredovati, što je privuklo pozornost GNU-pokreta koji ga je prigrlio kao jezgru svog operacijskog sustava. Novi operacijski sustav dobio je naziv GNU/Linux.

GNU/Linux danas i što može ponuditi

GNU i Linux
Formalno, kad se spominje samo Linux misli se na jezgru operacijskog sustava, dok GNU/Linux označava operacijski sustav koji tu jezgru sadrži. Mogući su operacijski sustavi koji su bazirani na Linuxu, ali ne koriste GNU dio, npr. Android. Međutim, često se radi jednostavnosti koristi naziv Linux i za GNU/Linux, što nije slučaj s daljnjim tekstom.

Danas je Linux jedan od najbrže rastućih projekata slobodnog softvera kojeg ne razvijaju više samo računalni entuzijasti, već i korporacije poput Red Hata, Googlea, Novella itd.

Linux i ostali projekti slobodnog softvera osvojili su srca entuzijasta svojom ideologijom i otvorenošću, a korporacija uspješnim modelom razvoja koji je brži, kvalitetniji i jeftiniji od ostalih u većini slučajeva.

Od mobitela do superračunala

Iako je na početku svog života radio samo na Intelovoj 386(486) platfromi, danas je Linux prisutan na mobilnim telefonima (Android, webOS, Maemo), 80% od 500 najbržih superračunala, mrežnim i navigacijskim uređajima, televizorima, robotima, pametnim kućanskim aparatima, te naravno, osobnim računalima.

Sva ta primjena govori kako je Linux, a time i GNU/Linux, izrazito prilagodljiv (modularan), a osim toga, globalno gledajući Linux ima podršku za daleko veći broj hardvera i uređaja od bilo kojeg drugog operacijskog sustava na svijetu. Takva ugrađena podrška za hardver u samu jezgru Linuxa eliminira potrebu za posebnom instalacijom upravljačkih programa. Nije rijedak slučaj da sav hardver na npr. modernom prijenosnom računalu radi bez ikakvog podešavanja odmah nakon stavljanja GNU/Linuxa na računalo.

Međutim, ideja "sve u jednom" donosi i neke negativne posljedice kao npr. da svakom pojedinom korisniku Linux donosi brdo funkcionalnosti i mogućnosti koje mu ne trebaju, a sve one smanjuju performance u specifičnoj primjeni. Da bi se ti problemi izbjegli, nastale su distribucije GNU/Linuxa...

Distribucije

Distribucije GNU/Linuxa su operacijski sustavi, bazirani na Linux jezgri, uz koje su priloženi razni programi odabrani i prilagođeni određenoj namjeni, a postoje prvenstveno kako bi se zadovoljile pojedine skupine korisnika, npr.:

 • za poslužitelje je potreban stabilan i prvenstveno siguran softver s poslužiteljskim aplikacijama
 • za znanstvenu djelatnost su potrebne aplikacije za numeričke kalkulacije
 • privatnim korisnicima je bitna reprodukcija multimedijalnih sadržaja, jednostavnost upotrebe i sl.
 • operacijski sustav u uređajima specijalne namjene treba biti što manji uz samo birane mogućnosti
 • starija računala ne mogu pokretati zahtjevnije mogućnosti modernih operacijskih sustava (kao 3D efekti) pa su potrebni manji zahtjevi
 • itd.

Tako svaka specifična distribucija pakira one programe i mogućnosti koje su potrebne.

Unatoč tome, najpopularnije su distribucije opće namjene koje zadovoljavaju potrebe većine, iako se ne ističu u specifičnim zadacima.

Osim radi prilagodbe zadacima, nove distribucije nastaju i radi konkurentnosti. Uvijek se nađe grupacija ljudi koji misle da mogu posao napraviti bolje i tako nastane nova distribucija na bazi stare koja poboljša njezine nedostatke.

Primjeri najkorištenijih distribucija opće namjene su Ubuntu, Fedora, Debian, OpenSUSE, Linux Mint, Arch Linux, Mandriva, Gentoo,...

Prednosti

Prva stvar koja se nameće svakako je razlog zašto nešto uopće učiniti. Tako je logično pitati se, zašto bih odabrao ili prešao na GNU/Linux? Koji su to razlozi, da bih mijenjao svoje navike ili koristio nešto za što nisam niti čuo?

Ukratko, prednosti GNU/Linuxa u odnosu na najpopularniji aktualni vlasnički operacijski sustav su:

 • sve je doista besplatno; sve što će te moći naći na ovim stranicama je besplatno i može se slobodno koristiti, bez ikakvih ograničenja; ne plaća se nikakva licenca za korištenje (ipak, u široj slici, platit ćete vrijeme koje će vam biti potrebno da se naviknete i prilagodite novoj platformi, što je vrlo značajna stavka kod poslovnih korisnika)
 • nema aktivnih računalnih virusa i ostalih zloćudnih programa koji mogu uništiti ili usporiti vaš rad
 • većina softvera se brzo i jednostavno ažurira putem Interneta (naravno, nove verzije programa opet nije potrebno platiti)
 • zbog, od početka, dobro definirane granice između korisnika i sustava, strogih pravila nametnutih stvaraocima programa, inovativnih tehnologija i sl. gotovo je nemoguće da se sustav uspori nakon dužeg vremena korištenja i time nestaje potreba za reinstalacijom sustava
 • velika mogućnost prilagodbe, bilo izgleda bilo funkcionalnosti, npr. moguće je birati između različitih grafičkih okruženja.

(aktualno: 2009. godine)

Problemi

Nije sve ružičasto ni u svijetu Linuxa i slobodnog softvera.

Model razvoja

Sam model razvoja slobodnog softvera ima nekih fundamentalnih problema u odnosu na druge modele. Prvi, i dakako najznačajniji, je što većina opensource projekata (pogotovo onih manjih) nastaje u nečije slobodno vrijeme i onda kad postoji entuzijazam za rad na projektu. Kada slobodnog vremena za razvoj nestane ili splasne entuzijazam kod razvijatelja projekta, projekt staje s razvojem i svi njegovi korisnici prisiljeni su u većini slučajeva tražiti alternativu (jer se više ne ispravljaju greške, ne dolaze nove mogućnosti, gubi se kompatibilnost što s nadograđenim softverom, što s novim hardverom). Međutim, u pravilu, oni popularniji projekti uvijek nađu nove volontere koji će ih dalje nastaviti voditi ili uzeti sve dobro od starog projekta i započeti sličan novi. Očito, oni projekti za usku, specijaliziranu publiku (mali broj ljudi) imaju veće šanse da se ugase, stoga je takvim projektima ipak potrebna neka vrsta sponzorstva.

Kompatibilnost licenci i dijeljenje pod istim uvjetima

Licence služe kako bi se slobodni softver zaštitio od mogućih zloporoba, ponajprije "onemogućavanja" osnovnih sloboda. Iako bi copyleft licence trebale služiti samo kao pravni okvir za slobodni softver, one u nekim slučajevima onemogućuju miješanje radova koji su licencirani pod različitim licencama. Različite primjene i situacije u kojima se koristi slobodni softver zahtijevaju različite licence. Zbog toga dolazi do kolizija. No s druge strane, nove/nekompatibilne licence nastaju i zbog osobnih preferenci i želja autora softvera.

Poslovni korisnici često imaju problema s primjenom slobodnog softvera zbog tzv. "dijeljenje pod istim uvjetima", što je svojstvo većine slobodnih licenci. No to je isključivo problem tih korisnika koji se nisu prilagodili novoj paradigmi slobodnog softvera. Postoje naravno primjeri slobodnih licenci koje ne traže dijeljenje pod istim uvjetima, npr. BSD licenca, koja omogućuje gotovo potpunu slobodu, čak i da se slobodni softver preuzme, modificira i izda kao zatvoreni, vlasnički softver. No generalno, licence slobodnog softvera su vrlo netolerantane prema vlasničkom (zatvorenom) softveru i ne dozvoljavaju miješanje.

Podrška proizvođača softvera i hardvera

Treba odmah naglasiti da se proizvođači fokusiraju na ono za što postoji tržište. U tom vidu je ova negativnost samoobjašnjavajuća: slobodni softver je odlično podržan i hardverski i softverski kad je u ulozi poslužitelja, jer se većina Internet poslužitelja vrti na GNU/Linuxu. S druge strane, operacijski sustav GNU/Linux nije rasprostranjen na tržištu osobnih računala stoga ona nisu ni tako dobro podržana:

 • često se zna dogoditi da ne radi novi tintni pisač, web kamerica, grafička kartica ili hibernacija na laptopu i sve zato jer nema podrške za Linux od samog proizvođača (no isto se događa i sa starijim inačicama vlasničkih operacijskih sustava)
 • specijalizirni softver, poput Autodeskovog AutoCAD-a, nema inačice za GNU/Linux (postoje slobodne alternative, ali još nisu dosegle nivo kvalitete i mogućnosti s vlasničkim parnjacima)
 • igrača industrija gotovo potpuno zanemarije Linux zajednicu, te su igrači naslovi za Linux vrlo rijetki

Podrška se odnosi na dokumentaciju, upravljačke programe, garanciju, dostupnost službe za korisnike itd.

Kome je GNU/Linux namjenjen? (prednosti vs. mane)

Svima! Odnosno, gotovo svima :-)

Ukratko, ukoliko niste aktivni igrač ili ako vam posao ne ovisi o aplikacijama koje ne rade na Linuxu, nećete naići na prepreke s Linuxom.

U svakodnevnom radu s računalom GNU/Linux omogućuje uredski rad, obradu multimedije, okolinu za razvoj softvera, znanstvena istraživanja, svakodnevno surfanje Internetom, gledanje filmova i televizije, preslušavanje glazbe itd.

Kako to izgleda?

Moderne distribucije GNU/Linuxa drže korak s modernim vlasničkim operacijskim sustavima, a u nekim segmentima ih i nadmašuju. Kako sve to izgleda u praksi imat ćete priliku vidjeti ako nastavite s daljnjim čitanjem ovih tekstova...


<< Povratak