Projekt:KDE lokalizacija/softver-git

Izvor: HrOpenWiki
< Projekt:KDE lokalizacija
Inačica od 21:06, 10. srpnja 2010. koju je unio/unijela 4ndY (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Umjesto Subversiona za pristup repozitoriju možete koristiti Git, distribuirani sustav za reviziju.

Motivacija

Git je vrlo popularan i kvalitetan sustav za reviziju. Koristeći njega umjesto Subversiona za rad na prijevodu KDE-a nećete imati bolje prijevode ili više prevesti. Možda želite naučiti kako se koristiti Gitom. Možda na svim projektima na kojima radite, a gdje je potrebna revizija želite koristiti Git. Možda želite imati pristup svim metapodacima - kao što je povijest promjena - čak i kad niste spojeni na Internet.

Gdje je nestao Subversion?

Ovdje su dane upute kako koristiti Git kao "most" prema repozitoriju lokalizacije KDE-a na hrvatski jezik u Subversionu. U pozadini će Git i dalje pozivati Subversion, samo vi neće imati potrebe znati kako koristiti Subversion.

Instalacija Gita

Ukoliko koristite GNU/Linux, Git i dodatni modul za rad s repozitorijima Subversiona moguće je instalirati kroz sustav za upravljanje paketima vaše distribucije. Npr. ukoliko koristite Chakru ili Arch, kao korisnik root (koji ima administrativne ovlasti) u terminalu pokrenete naredbu:

pacman -Sy git git-svn

u openSUSE:

zypper in git git-svn

dok je u Debianu ili kojem njegovom derivatu - Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu i dr. - dovoljno pokrenuti:

sudo apt-get update
sudo apt-get install git git-svn

Ako već imate Git i želite imati najnoviju inačicu, možete ju dohvatiti samim Gitom:

git clone git://git.kernel.org/pub/scm/git/git.git

Ukoliko ste još uvijek na operacijskom sustavu iz skupine Windows, upute za instalaciju Gita možete pronaći na web stranicama Gita, a lagani uvod u to zašto bi se bilo dobro riješiti vlasničkog operacijskog sustava dan je kao uvod u GNU/Linux.

Kloniranje repozitorija

Repozitorij Gita u lokalnoj kopiji ima sve što ima i neka udaljena kopija na poslužitelju. Kako bi "klonirali", odnosno kopirali repozitorij Subversiona lokalizacije KDE-a, pozicionirajte se u željenu putanju na disku i pokrenite:

git svn clone svn://wiki.open.hr/wiki-open-hr/kde-croatia/kde4/summit/hr

To će inicijalizirati prazan repozitorij Gita te ga napuniti podacima što će potrajati neko vrijeme obzirom da je potrebno dohvatiti cijelu povijest projekta. Po završetku cijeli repozitorij nalazi se u podmapi hr gdje se ubuduće treba pozicionirati.

Pohranjivanje promjena

Prije no što se krene sa samim prevođenjem, preporuča se dohvatiti najnoviju inačicu prijevoda iz centralnog repozitorija. To ćete napraviti tako da pokrenete:

git svn rebase

Nakon toga možete se baciti na prevođenje, npr. alatom Lokalize. Kad završite s prevođenjem, stanje možete pogledati naredbom:

git status

To će ispisati koje ste datoteke mijenjali. Primjer ispisa je:

# On branch master
# Changed but not updated:
#   (use "git add <file>..." to update what will be committed)
#   (use "git checkout -- <file>..." to discard changes in working directory)
#
#       modified:   summit/messages/kdepim/libmessagelist.po
#
no changes added to commit (use "git add" and/or "git commit -a")

Iz ovog je primjera jasno da se prevodila datoteka libmessagelist.po. Ta izmjena neće biti pohranjena ako se Gitu eksplicitno ne kaže da tako napravi. Moguće je to napraviti na dva načina. Prvi je da dodajete datoteku po datoteku koje treba pohraniti:

git add summit/messages/kdepim/libmessagelist.po

dok je drugi način da koristite opciju "-a" prilikom poziva naredbe git commit što će pohraniti sve izmijenjene datoteke.

Potom je izmijenjene datoteke potrebno i pohraniti u Git. Ako se koristila prva verzija dodavanja datoteka, sada je potrebno pokrenuti:

git commit

što će otvoriti uređivač u kojem treba upisati opis promjena. Zatvaranjem uređivača pohranjuju se promjene u repozitorij Gita.

Drugi način je korištenje opcije "-a", a dodatno se može izbjeći pozivanje uređivača tako da se navede i opcija "-m" te u nastavku doda opis promjena stavljen u dvostruke navodnike:

git commit -a -m "Prijevod zajedničkih poruka u kdepim"

Izvršenjem ovog koraka sve promjene pohranjene su lokalno.

Slanje promjena

Kad poželite promjene koje ste izvršili lokalno poslati u repozitorij na Internetu, odnosno u našem slučaju repozitorij Subversiona lokalizacije KDE-a, dovoljno je pokrenuti:

git svn dcommit

Moguće je da će doći do konflikata pa ih je u tom slučaju potrebno razriješiti i pokušati ponovno.

Vizualizacija

Repozitorij Gita moguće je vizualizirati pomoću QGita. Moguće ga je instalirati analogno gornjim uputama za instalaciju Gita i paket se u vašoj distribuciji najvjerojatnije zove qgit.