OpenSUSE

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 20:50, 26. siječnja 2010. koju je unio/unijela 4ndY (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži
O openSUSE distribuciji

SUSE Linux nastao je u Njemačkoj još krajem 1992. godine kao varijanta Slackware linuxa. Grupa ljudi koja je stajala iza tog projekta zapravo je prodavala svoje znanje i usluge. Tokom godina, SUSE Linux ugradio je mnoge elemente iz Red Hat Linuxa, tako da je ubrzo počeo više sličiti toj distribuciji nego Slackwareu.

Suse.jpg

SUSE Linux postao je osnova za posao, sa poslovnom strategijom sličnom onoj od Red Hat kompanije. Usprkos popularnosti u Njemačkoj, SUSE Linux nije se pokazao isplativim. To bi možda ugasilo SUSE Linux, da se za cijeli projekt nije zainteresirao Novell, te ga kupio početkom 2004. i pretvorio u jedan od svojih glavnih proizvoda. Novell je vrlo brzo (2005.) primjenio istu taktiku razvoja svog linuxa kao i Red Hat, te je izdao besplatnu OpenSuse distribuciju, na kojoj rade u suradnji sa programerima iz cijelog svijeta. OpenSuse također služi kao osnova za izradu komercijalnih Suse Linux Enterprise (u dvije varijante, desktop i server). Zasad, Novell sa svojim komercijalnim linuxom nije uspio srušiti dominaciju RHEL, ali je prigrabio dovoljno tržišta.

U nastojanju da oduzme dio tržišta RedHatu, Novell je postao prvi distributer linuxa koji je potpisao kontroverzni dogovor s Microsoftom, a koji uključuje i priču o patentima, zbog čega je Novell naveliko kritiziran od strane Linux zajednice.

OpenSuse je vrlo brzo stekao veliku popularnost, i to potpuno zasluženo, i danas je jedna od najkorištenijih distribucija. U sebi sadrži vrlo kvalitetan konfiguracijski alat, s kojim se mogu podesiti mnoge postavke u sistemu. Izvor: priručnik "Linux za kućnu i uredsku upotrebu"

Dobre strane Loše strane
  • Izvrsna implementacija KDE4
  • Intuitivan alat za instalaciju
  • Kvalitetno rješeno podešavanje sistema
  • Vizualno atraktivna
  • TEKST
  • TEKST


Važne poveznice


Za autore

Pogledajte dokumentaciju o prilagodbi sučelja i Vodič za suradnike za pomoć pri uporabi i podešavanju, te ova pravila i preporuke