OpenOffice.org

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 18:12, 19. ožujka 2010. koju je unio/unijela 4ndY (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži

OpenOffice.org je skup uredskih aplikacija otvorenog koda, a sadrži alate za obradu teksta, tablične kalkulacije, izradu prezentacija, grafike, baze podataka i sl. Dostupan je na mnogo jezika (pa i hrvatskom) te radi na gotovo svim uobičajenim platformama (Linux/Windows/BSD/itd.). Sprema sve podatke u međunarodno priznati otvoreni format (ODF), a može također čitati i pisati u datoteke drugih formata, pa i onih zatvrenih (kao iz MS Office paketa).

Dostupan je besplatno pod licencom LGPL: moguće je besplatno preuzimanje, daljnja distribucija, modificiranje i uparivanje s drugim aplikacijama.

Jednostavan za upotrebu

OpenOffice.org lako se savladava i ako već koristite neki drugi skup uredskih aplikacija brz će te se naviknuti na OpenOffice.org. Ovaj paket podržava hrvatski jezik što podrazumjeva izgled sučelja, te rječnik za kontrolu teksta.

Potpuno besplatan

Najbolje od svega jest što je OpenOffice.org potpuno besplatan i slobodan od bilo kakvih licenci. On se distribuira pod LGPL licencom. To znači da ga se može koristiti u bilo koje svrhe (kod kuće, na poslu, u edukacijske svrhe, u javnoj administraciji). Možete instalirati na više kompjutora ako želite. Možete izraditi kopije programa i davati ih članovima obitelji, prijateljima, studentima, zaposlenicima, zapravo kome god želite.


Poveznice na OpenOffice.org stranice i materijale