O slobodnom i otvorenom softveru

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 13:24, 12. svibnja 2011. koju je unio/unijela 4ndY (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Po definiciji, slobodan softver je onaj softver koji je moguće koristiti u bilo koje svrhe, proučavati i modificirati njegov izvorni kod bez ograničenja te kopirati i dalje redistribuirati bez ili s minimalnim ograničenjima. Minimalna ograničenja osiguravaju da daljnji korisnici tog softvera također imaju ista prava, odnosno slobode. Takva su prava omogućena licencama pod kojima se softver izdaje. Najčešće su to tzv. copyleft licence (nasuprot poznatih copyright licencama) koje zahtjevaju da iste slobode budu sačuvane i u modificiranim inačicama. Najpoznatije copyleft licence su GNU Opća javna licenca (en. General Public Licence) i Creative Commons.

Freeware
Freeware po načelu nije slobodni softver baš zato što izvorni kod ostaje poznat samo autoru te su modifikacije istog onemogućene. To je primjer gdje se u praksi razilaze pojmovi "besplatnog" i "slobodnog". No moguće je da određeni freeware istovremeno spada i pod slobodni softver.

Slobodan je softver često ujedno i besplatan, iako slobodne licence ne zahtjevaju besplatnost. Naplaćivanje samog slobodnog softvera na tradicionalni način (naplaćivanje kopija) nema previše smisla jer ga je dovoljno samo jednom kupiti, a dalje ga je moguće distribuirati besplatno. IT kompanije koje svoje poslovanje baziraju na slobodnom softveru profit ostvaruju na ugradnji, integraciji i prilagodbi slobodnog softvera te pružanju podrške i poduci osoblja.

Mogućnost proučavanja i modificiranja softvera je moguća samo ako je dostupan izvorni kod, stoga da bi softver bio slobodan uz njega se obavezno mora priložiti izvorni kod ili, ako to nije praktično, izvorni kod mora barem biti dostupan na javnom mjestu (npr. Internetu).

Osnovne slobode i službene definicije

Logotip pokreta GNU

Krovna organizacija za slobodan softver, koja je i započela cijeli pokret, je Free Software Foundation (FSF). Po FSF-u slobodan softver, ako je uistinu slobodan, mora omogućiti ove četiri slobode:

 • sloboda za korištenje programa u bilo koje svrhe (sloboda 0)
 • sloboda proučavanja kako program radi i mijenjanja istog da bi radio ono što želite (sloboda 1)
 • sloboda za redistribuciju kopija kako bi pomogli vašim susjedima (sloboda 2).
 • sloboda poboljšavanja programa i objavljivanja vaših poboljšanja (i modificiranih verzija općenito) javno, tako da bi cijela zajednica imala koristi (sloboda 3)

Pristup izvornom kodu je preduvjet za slobodu 1 i slobodu 3.

Kasnije se pojavila i druga organizacija Open Source Initiative (OSI) koja se fokusirala na približavanje modela razvoja otvorenog softvera poslovnom svijetu koji pomalo bježi od riječi free u engleskom nazivu slobodnog softevra (free sofware). Oni definiraju 10 kriterija koje softverska licenca mora zadovoljavati da bi mogla predstavljati otvoren softver:

Logotip OSI-a
 1. slobodna redistribucija
 2. dostupnost izvornog koda
 3. mogućnost derivata izvornog rada
 4. integritet autorovog izvornog koda
 5. nema diskriminacije protiv osobe ili grupe
 6. nema diskriminacije protiv polja djelovanja
 7. distribucija licence
 8. licenca ne smije biti vezana za određen proizvod
 9. licenca ne smije ograničavati drugi softver
 10. licenca mora biti tehnološki neutralna

Kratice i drugi nazivi

 • FLOSS - free/libre/open souce software
 • FOSS ili F/OSS - free and open-source software
 • Software Libre

Razlike između otvorenog koda i slobodnog softvera

Sav softver koji je licenciran po licencama koje su u skladu s filozofijom slobodnog softvera je ujedno i u skladu s filozofijom softvera otvorenog koda. Obrnuto ne vrijedi potpuno, jer postoje licence koje su u skladu s otvorenim softverom, ali nisu u skladu s filozofijom slobodnog softvera. Tako da možemo reći da pojam otvorenog koda obuhvaća pojam slobodnog softvera, ali i više od toga (nadskup). Ali na kraju oba pojma opisuju gotovo identičan skup softvera jer je razlika u broju odobrenih licenci te dvije frakcije jako mala. Tako da su ta dva pojma ekvivalent u pogledu na to koji sve softver obuhvaćaju njihove definicije.

Međutim, slobodan softver se prvenstveno odnosi na ideju da svaki korisnik takvog softvera mora imati osnovne slobode pri korištenju softvera, nasuprot tome, softver otvorenog koda se odnosi na model razvoja softvera, tj. njegove pratične strane, a ne dotiče se same ideologije. Komercijalni sektor koristi pojam otvoreni kod jer se on očito više povezuje s boljim modelom razvoja softvera, a time i većim profitom (oko čega se i sve vrti na kraju).

FSF ili Free Software Foundation

FSF ili Free Software Foundation je zaklada/organizacija osnovana 1985 sa sjedištem u Bostonu. Glavni cilj FSF-a je promocija slobode korištenja računala te obrana prava svih korisnika slobodnog softvera.

OSI ili Open Source Initiative

OSI ili Open Source Initiative (hrv. Zajednica otvorenog koda) je neprofitabilna udruga osnovana da bi bila poveznica između svih zajednica otvorneog koda. Cilj udruge je edukacija o otvorenom kodu, a najbitnija aktivnost OSI-a je postavljanje standarda koje održava Open Source Definition.

Reference i linkovi