Kako slušati MP3-ce

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 21:57, 6. ožujka 2011. koju je unio/unijela Iweb (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
Uvod

Podrška za sviranje mp3 glazbe jedna je od prvih stvari koje korisnici požele osposobiti nakon instalacije Linuxa. MP3 format se nametnuo kao standard za sviranje glazbe i nalazimo ga doista posvuda: na računalima, prijenosnim sviračima, Hi-Fi sustavima, video playerima, automobilima... Postavlja se pitanje: zašto Linux nema ugrađenu podršku za MP3?

Stvar je prilično jednostavna. MP3 je vlasnički format, što znači da netko ima patentna prava na njega. Kao takav, on nije besplatan pa samim time ne može biti dijelom besplatnog operativnog sustava. Na sreću, naknadna instalacija MP3 podrške prilično je jednostavna, ali se razlikuje od distribucije do distribucije.

Fedora

Fedora u originalu ne uključuje vlasnički softver, pa tako ni zatvorene audio/video kodeke. Međutim, postoje dodatni repozitoriji koji su potpuno kompatibilni s Fedorinim, a koji uključuju dodatan softver, između ostalog i onaj vlasnički.

RPMfusion repozitorij sadrži sve što je potrebno za slušanje mp3 i sličnih audio/video datoteka. Potrebno ga je samo dodati:

  • na njihovoj stranici treba skinuti RPM datoteku (pod free repozitorij) za određenu verziju Fedore (npr. Fedora 8, 9 i 10 je isti RPM)
  • nakon pokretanja skinute datoteke i upisivanja administratorske lozinke, repozitorij je instaliran
  • odmah se može skinuti i instalirati i nonfree repozitorij za neke druge programe (iako mp3 podrška u ovom slučaju spada pod gornji free)

Sada još, pomoću programa za dodavanje softvera (obično se zove Add/Remove software, Software Managment ili PackageKit) treba dodati ove pakete:

  • gstreamer-plugins-bad
  • gstreamer-plugins-ugly
  • xine-lib-extras-nonfree

Sada će podrška za mp3 biti omogućena u svim popularnijim sviračima.

Napomena: za XMMS player potrebno je skinuti paket xmms-mp3.

Upustva za CLI

Otvorite konzolu/terminal i upisujete redom (odnosno c/p)

su -c 'rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm'
su -c 'rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm'
su -c 'yum -y install gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly xine-lib-extras-nonfree'

Poveznice

RPMfusion repozitorij

Linux Mint

U Linux Mint je uključena podrška za MP3 format po zadanim postavkama, tako da nije potrebna naknadna instalacija. Samo je potrebno otvoriti MP3 datoteku.

Mandriva

Mandriva Linux One i Powerpack izdanja donose mp3 podršku po defaultu, tako da nije potrebna naknadna instalacija.

OpenSUSE

Kako bi instalirali podršku za mp3, dovoljno je u paketnom upravitelju pronaći Gstreamer mp3 plugin from Fluendo.

Susemp3.jpg

Ubuntu

Ubuntu distribucija nema ostavljene ove codec-e odmah.

Da bi ih instalirali potrebno je otvoriti Dodaj/Ukloni programe. Zatim se pod Traži: unese pojam ubuntu-restricted-extras, te se označi kvačica isped one verzije ubuntua koju imate (Ubuntu, Kubuntu il Xubuntu).

Restricted-extras-1.jpg

Važno je napomenuti kako se sa ovime instaliraju i podrške za druge stvari pod Linuxom, a ne-slobodne su (Java, Macromedia Flash podrška, rar kompresija... Cijeli popis podrške uključene u paket možete vidjeti u opisu paketa).

Zatim se odgovori na sljedeći prozor

Restricted-extras-2.jpg

Te se klikne na gumbić Enable, nakon toga označili smo pkaet ubuntu-restricted-extras za instalaciju. Kliknemo na Apply Changes, te na sljedeći prozor:

Restricted-extras-3.jpg

odgovorimo klikanjem na Primjeni

Tako smo instalirali ovaj paket dodataka za Ubuntu i od tada će raditi MP3 podrška, kao i ostale navedene podrške u paketu