Izbor distribucije

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 17:09, 14. prosinca 2008. koju je unio/unijela 4ndY (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Koju distribuciju odabrati?

Danas postoje na stotine raznih distribucija, što nam daje veliku mogućnost izbora ali ujedno postavlja i veliki upitnik za početnika. Ipak, u suštini, sve distribucije su vrlo slične. Prilikom odabira distribucije uvjerite se da ima brz i pregledan upravitelj paketima, kvalitetno rješeno centralno mjesto za podešavanje sistema, snažan community i dobre performanse. Neke od distribucija koje zadovoljavaju ove kriterije: Ubuntu, Debian, openSUSE, Fedora, Mandriva, PCLinuxOS...

Najviše detalja o pojedinoj distribuciji, kao i linkove za download možete pronaći na web stranici Distrowatch.com. Pregledajte i sekciju "Distribucije" na domaćoj web stranici Linuxzasve.com.

OpenSuse.jpg
openSuse Linux

Koja distribucija je najsličnija Windowsima?

Postoje distribucije koje nalikuju na Windowse (Linux XP, Vixta...) ali u pravilu ih treba izbjegavati. Linux nije Windows niti to pokušava biti; radi se o posve drugačijem operativnom sustavu koji funkcionira na drugačiji način. Dajte si vremena za prilagodbu i pripremite se učiti nove stvari.

Koje grafičko okruženje odabrati?

Opet se pred nama nalazi veliki upitnik. Linux ima više grafičkih sučelja, koja su odvojena od osnove operativnog sustava. Pazite, ovo nisu teme koje će zamaskirati izgled vašeg linuxa, već kompletna grafička okruženja. Svako od njih izgleda drugačije i ponaša se drugačije, tako da sa promijenom grafičkog okruženja možete imati dojam da ste promjenili kompletan OS, iako se nalazite u istoj distribuciji. Sve ono što vidite na desktopu je grafičko okruženje - radna površina, paneli, window manageri, upravitelji datotekama. Najpopularnija sučelja za linux su GNOME i KDE. Svako od njih dolazi sa njima prilagođenim aplikacijama.

Gnome.jpg Kde.jpg
GNOME KDE

Datoteka:Gnome logo.gif GNOME

Ukoliko se prije niste susretali sa linuxom, GNOME bi možda bio bolji izbor. Jednostavan je za korištenje i manjih hardverskih zahtjeva. Sadrži dva panela, jedan na vrhu ekrana i jedan na dnu ekrana. Panel na vrhu sa ljeve strane sadrži menije logički raspodijeljene u tri skupine: Aplikacije (Applications), Mjesta (Places) i Sistem (System). Meni aplikacije će vam otvoriti popis svih instaliranih programa, razvrstanih po kategorijama. Places će vam prikazati sve particije i uređaje, a iz menija System moći ćete konfigurirati GNOME po vašim željama. U gornjem desnom kutu nalazi se sat i svojevrsni system tray. Panel na dnu ekrana prikazuje popis svih otvorenih prozora (window list). Kao osnovni upravitelj datotekama koristi jednostavni Nautilus.

Gnome desktop.jpg
GNOME desktop

Datoteka:Kde logo.gifKDE (K Desktop Environment)

KDE (K Desktop Environment) je dosta konfigurabilniji i nešto većih hardverskih zahtjeva. Ima samo jedan panel na dnu ekrana sa start tipkom koja otvara meni sličan onome iz windowsa. Na njemu se nalazi i popis otvorenih prozora, a sa desne strane sat i system tray. Većina iskusnijih korisnika koristi KDE, baš zbog velikih mogučnosti prilagodbe pojedinom korisniku.

Kde desktop.jpg
KDE desktop

Svatko sučelje ima svojih prednosti i mana. Umjesto da slušate hrpu tuđih mišljenja, preporučam vam da isprobate obadva i sami odlučite. Ukoliko distribucija koju preuzimate s interneta dolazi na CD-u, morati ćete odabrati GNOME ili KDE verziju. Ako pak preuzimate DVD verziju, ona najčešće sadržava oba sučelja koje možete instalirati i pri loginu odabrati jedno od njih, ovisno koje će vam više odgovarati.