Home direktorij

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 11:13, 25. veljače 2009. koju je unio/unijela DoDo (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži

Home folder (preveden često kao Osobna mapa) je direktorij koji sadrži osobne datoteke zadanog korisnika sustava. Osobne mape se pojavljuju samo u višekorisničkim operacijskim sustavima. Odvajanje korisničkih podataka od sustavskih podataka izbjegava redundantnost i uvelike olakšava stvaranje sigurnosnih kopija (backup-a) važnih datoteka. Nadalje, razne vrste virusa, crva i trojanskih konja koje se izvode pod pravima korisnika moći će samo mijenjati datoteke u Osobnoj mapi, ali ne i sustavske datoteke.

Implementacije

Na Unixolikim sustavima, Osobna mapa korisnika sadrži sve korisničke dokumente i ostale privatne podatke. Također sadrži i korisničke konfiguracijske postavke svih programa koje je koristio. Tako se tu mogu naći zapamćene web-poveznice (bookmarks), desktop teme, desktop pozadine, lozinke koje je korisnik upisivao, itd. Korisnik može u Osobnu mapu također instalirati i programe koji ne moraju biti instalirani na cijelom sustavu. Osobna mapa je najčešće organizirana pomoću podmapa, ovisno o volji korisnika.

Sadržaj osobne mape je privatan i nevidljiv drugim korisnicima sustava, a zaštićen je mehanizmima datotečnog sustava. No valja napomenuti da svaki superkorisnik, poput sustavskog administratora, ima pravo pristupa svim zaštićenim lokacijama u datotečnom sustavu.

Osobna mapa je definirana kao dio korisničkog računa (na Unixu je to datoteka /etc/passwd). Tu se korisnik dovede odmah nakon prijave u sustav preko komandne linije (vidljivo je pomoću naredbe "pwd").

Ime osobne mape ovisi o operacijskom sustavu, ali čini se zadnjih godina pojavljuje stanovita "standardizacija". U svim navedenim slučajevima "ime" predstavlja korisničko ime ili ID korisnika:

  • /home/ime - većina Linux distribucija, većina verzija BSD-a, Solaris
  • \Users\ime - Windows Vista, NeXTSTEP, OPENSTEP, Mac OS X, GoboLinux
  • \WINNT\Profiles\ime - Windows NT verzije prije Windowsa 2000
  • \Documents and Settings\ime - Windows 2000, Windows XP i Windows Server 2003
  • /var/users/ime, /u01/ime, /usr/ime, /user/ime, /users/ime - razne verzije Unixoida
  • /usr/ime - originalne verzije AT&T Unix-a


Izvor