Hardver:Lexmark E120n

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 12:08, 8. ožujka 2016. koju je unio/unijela 4ndY (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži
O uređaju
  • Tip: Pisač
  • Proizvođač: Lexmark
  • Naziv: E120n
  • Kernel: 2.6.29
  • Sabirnica: LAN/USB

Lexmark E120n - Linux instalacija (Fedora)

E120n

Pingvin na originalnoj kutiji u kojoj dolazi ovaj laseraš odaje da je pisač podržan na Linux platformi, nažalost ja nisam našao Linux upravljačke programe (drivere) na isporučenom CD-u, niti sam imao sreće s upravljačkim programima dostupnim na službenim stranicama Lexmarka (pogledaj dno). Međutim, instalacija je izrazito jednostavna jer se radi o post-script pisaču, što znači da nam treba samo ova PPD (PostScript Printer Description) datoteka:

Datoteka:Lex120n.ppd.tar.gz

Nakon što smo je skinuli, otpakiramo je:

tar xvf lex120n.ppd.tar.gz

Lexmark E120n omogućuje 2 načina povezivanja na računalo: preko mreže (odatle n|etwork u nazivu) ili preko USB porta. LAN način je puno fleksibilniji: pisač se može spojiti na wireless router pa je omogućeno i bežično ispisivanje (s laptopa npr.), dostupni su mnogo duži kablovi (USB je limitiran na par metara), te je moguće koristiti pisač sa svih računala koji su spojeni na mrežu.

USB način:

Spojimo pisač na USB port računala i upalimo ga. Ako se ne pojavi automatski pop-up prozor, idite na Administration > Printing, pa na New Printer (pojavi se Searching prozor). U listi dijaloga koji se pojavio treba označiti "Lexmark E120n USB". Na sljedećim stranicama odaberemo gornju PPD datoteku, damo pisaču ime (točnije dva imena: ono čitljivo i ono po čem ga sustav prepoznaje) i to je to. Pisač je spreman za upotrebu.

Network način:

Spojimo pisač LAN kablom na lokalnu mrežu i upalimo ga. Zatim treba odrediti koju IP adresu ima pisač tako da pritisnemo zelenu tipku na pisaču: na 1. ispisanom papiru "Ethernet 10/100" nalazi se informacija o IP adresi. U Administration > Printing > New Printer odaberemo "LPD/LPR Host or Printer" i pod Hostname upišemo IP adresu pisača. Dalje je sve identično kao i u instalaciji za USB: odaberemo gornju PPD datoteku, damo pisaču ime i Finish.

Podešavanje i testiranje pisača radimo u istom alatu.

Na Lexmarkovim stranicama se mogu naći upravljački programi za više Linux distribucija, što uključuje i Fedoru, odnosno Red Hat, ali mi nije jasno kako se točno instaliraju i koriste, ujedno me i strah taj veliki paket instalirati kad s ovim gore opisanim postupkom cijela stvar radi odlično. Također su dostupni i profesionalni alati za rad s pisačima u mrežnom okruženju, kao npr. MarkVision Professional (nisam isprobavao).

Reference

http://www.lexmark.com/publications/pdfs/2007/e120/en.html