Razlika između inačica stranice Gimp/Starinska fotografija

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 13: Redak 13:
 
[[Datoteka:Gimp-old-photo1.png|thumb|200px|left]]
 
[[Datoteka:Gimp-old-photo1.png|thumb|200px|left]]
  
Povećajte veličinu platna na kojem je slika. Na tako dobivenu praznu površinu ćete kasnije nacrtati bijeli obrub. Povećajte onoliko piksela koliko želite da vam obrub bude širok. (Za ovu sliku od 1000px, povećanje je 40 piksela) Prije nego povećate platno, otkvačite ikonu lanca da možete neovisno mijenjati i visinu i širinu platna. Kada povećate visinu i širinu za željeni broj piksela, kliknite na Center.  
+
Povećajte veličinu platna na kojem je slika. '''Image>Canvas size'''Na tako dobivenu praznu površinu ćete kasnije nacrtati bijeli obrub. Povećajte onoliko piksela koliko želite da vam obrub bude širok. (Za ovu sliku od 1000px, povećanje je 40 piksela) Prije nego povećate platno, otkvačite ikonu lanca da možete neovisno mijenjati i visinu i širinu platna. Kada povećate visinu i širinu za željeni broj piksela, kliknite na Center.  
  
 
[[Datoteka:Gimp-old-photo2.png|thumb|400px|left]]
 
[[Datoteka:Gimp-old-photo2.png|thumb|400px|left]]

Inačica od 23:04, 1. srpnja 2010.

Napravite starinsku fotografiju od obične fotografije u boji:

Original
Starinska fotografija
Pažljivo pratite upute
Ovaj tutorijal ima puno koraka i lako se izgubiti i preskočiti pojedine korake. Pažljivo pratite uputstva.


Otvorite željenu sliku. Dodajte prozirnost na sloj. Layers>Ad Alpha Channel

Gimp-old-photo1.png

Povećajte veličinu platna na kojem je slika. Image>Canvas sizeNa tako dobivenu praznu površinu ćete kasnije nacrtati bijeli obrub. Povećajte onoliko piksela koliko želite da vam obrub bude širok. (Za ovu sliku od 1000px, povećanje je 40 piksela) Prije nego povećate platno, otkvačite ikonu lanca da možete neovisno mijenjati i visinu i širinu platna. Kada povećate visinu i širinu za željeni broj piksela, kliknite na Center.

Gimp-old-photo2.png

Dodajte novi bijeli (White) sloj.

Gimp-old-photo3.png

Obojajte ga pomoću Bucket fill alata u svijetliju smeđu. Ovdje je heksadecimalan kod boje b5a373

Gimp-old-photo4.png

Tako dobiveni sloj spustite ispod originalnog sloja sa slikom.

Gimp-old-photo5.png

Vratite se na originalni sloj sa slikom. Povećajte selekciju na 1/4 od vrijednosti za koju ste povećali platno u prethodnom koraku. (Ovdje za 10 piksela) Select>Grow

Gimp-old-photo6.png

Trebali bi dobiti ovakav rezultat.

Gimp-old-photo7.png

Razmekšajte odabir za veličinu kojom ste povećali platno. (Ovdje 40 piksela) Select>Feather

Gimp-old-photo8.png

Dodajte novi proziran (Transparent) sloj i stavite ga između sadašnja dva sloja. Nekoliko puta pomoću Bucket fill alata obojajte sloj u bijelo. Svaki puta kada budete bojali u bijelo ćete pokriti sve veći dio smeđeg ruba. Ponovite dok ne budete zadovoljni s rezultatima.

Gimp-old-photo9.png

Sada ćemo fotografiju u boji pretvoriti u crno-bijelu fotografiju. Colors>Desaturate Ovisno o vašoj slici, odaberite Lightness, Luminosity ili Average. Odaberite onu opciju koja vam daje najbolji rezultat. Svejedno je koju.

Gimp-old-photo10.png

Poigrajte se malo s kontrastom na slici. Colors>Brightness-Contrast

Gimp-old-photo12.png

Sada ste dobili dosta dobru starinsku crno-bijelu fotografiju. Spojite sve slojeve u jedan. Na Layers kartici odaberite Merge Visible layers

Gimp-old-photo13.png

Za svaki slučaj napravite duplikat dobivene fotografije, a originalni sloj ostavite skriven. Tako ćete ako pogriješite uvijek imati originalnu sliku s kojom možete nastaviti raditi. Kliknite na originalni sloj i odaberite Duplicate Layer. Nakon toga kliknite na ikonicu s okom lijevo od originalnog sloja. Time ćete sakriti originalni sloj, a sve promjene ćete raditi na kopiji.

Gimp-old-photo14.png

Sada ćemo dodati oštećenja na sliku. Za to ćete morati skinuti kistove s interneta. Jedan set kistova je za ogrebotine, a drugi je za prljavštinu koja se nakupila na toj staroj slici.

Kistove s ogrebotinama skinite s ove stranice. Skinite Prowlers grunge brushes i Prowlers Part two brushes pakete. Snimite ih u Brushes mapu koja se nalazi u .gimp-2.6 mapi (FOlderu). Nakon toga kliknite Refresh ikonu u kartici s kistovima. Dobiti ćete dosta novih kistova.

Kistove s mrljama prljavštine skinite s ove adrese. Snimite ih također u Brushes mapu.

Najprije crtajte ogrebotine. Crtajte s različitim kistovima. Mijenjajte veličinu i prozirnost kistova. Preporuka je da oštećenja stavite više na rubove slike, a manjim dijelom na sam centar. Nemojte pretjerati s oštećenjima jer slika neće izgledati stvarno.

Gimp-old-photo15.png

Nakon toga crtajte mrlje prljavštine pomoću kistova koje ste skinuli s interneta.

Kada ste nacrtali mrlje, nacrtajte oštećenja na rubu slike. Oštećenja radite pomoću Eraser alata (Gumice za brisanje). Za kontrolu stavite ispod jedan soj koji ćete obojati u crno. Tako ćete ljepše vidjeti rezultate brisanja. Kada ste završili brisanje, pomoću Smudge alata malo zamrljajte rubove koje ste nacrtali da ne izgledaju umjetno.


Gimp-old-photo17.png

Sada slici dajte treću dimenziju. Odaberite Filters>Light and Shadow>Drop shadow Igrajte se s postavkama dok ne dobijete zadovoljavajuću sjenu.

Gimp-old-photo18.png

I evo, konačan rezultat:

Konačan rezultat - Starinska fotografija

Slika na konačnom rezultatu još ima i tamnu pozadinu da bi se bolje vidjela sjena. Ta pozadina nije nužna. Možete sliku završiti i bez nje.

Natrag na GIMP

Slika na ovom tutorijalu je preuzeta s Stock exchange stranice i ima dozvolu za neprofitno prikazivanje i korištenje.