Linux distribucije

Izvor: HrOpenWiki
(Preusmjereno s GNU/Linux distribucije)
Skoči na: orijentacija, traži
Ostali nazivi
  • en. distributions
  • distre
  • operacijski sustavi bazirani na Linuxu

Distribucija je operativni sustav nastao na Linux kernelu, te je dio velike UNIX obitelji. Budući da se sa samom Linux jezgrom ne bi se moglo napraviti puno toga, dodaje se grafičko sučelje (X-Windows), razni programi, alati i sl., čime nastaje distribucija Linuxa. Distribucije se mogu nazvati i kompilacijama, jer su upravo to - kompilacije najrazličitijeg softvera, a tvore cjelokupan i funkcionalan operacijski sustav spreman za korištenje na svim oblicima računala.

Danas postoji više od 300 raznih distribucija i novi korisnik jednostavno mora proći kroz fazu odabira one distribucije koja će mu najbolje "sjesti". Svaka od njih ima svojstvene sposobnosti, mogućnosti i postavke, te rad sa softverskim paketima. Najbolje je odabir početi od onih najpopularnijih, a tek onda tražiti nešto drugo...

Popis distribucija po popularnosti*

* popularnost se određuje rangom sa stranicama DistroWatch.com kroz godinu dana

Najpopularnije distribucije

Najpopularnije distribucije obično karakterizira velika zajednica iz čega proizlazi i dobra podrška:

  • bogata dokumentacija, posvećeno im je puno web stranica, foruma, portala i sl.,
  • mnogo paketiranog softvera u repozitorijima,
  • u pravilu bolja podrška za hardver.

Dakako, postoje i iznimke poput Gentoo i Arch Linuxa, koji imaju jako bogatu i kvalitetnu dokumentaciju, iako ne spadaju u najpopularnije distribucije.

Dio svoje popularnosti neke distribucije mogu zahvaliti i svojim mecenama - velikim organizacijama ili softverskim korporacijama koje im pružaju infrastrukturu, plaćene programere, marketing i druge oblike financijske podrške.


Echo-debian-48px.png Debian
Veteran u svijetu Linux distribucija poznat po stabilnosti i prilagodljivosti. Svojom striktnom filozofijom uključuje samo slobodan softver. Vrlo je popularan na poslužiteljima, ali i na osobnim računalima. Podržava ga ogromna zajednica, ali nije u potpunosti prilagođen početnicima. Nudi veliki izbor grafičkih sučelja.
Echo-fedora-48px.png Fedora
Popularna distribucija koju sponzorira Red Hat. Odlikuje se najnovijim softverom iz FLOSS svijeta što često dovodi do nestabilnosti, te uglavnom uključuje samo slobodan softver. Zbog svega navedenog ipak nije najbolji izbor za početnike. Nudi veliki izbor grafičkih sučelja.
Echo-linuxmint-48px.png Linux Mint
Najpopularnija distribucija bazirana na Debianu i Ubuntuu, koja je još više prilagođena početnicima nego originalni Ubuntu jer uključuje i vlasničke kodeke, Flash, Sun Javu itd. Kompatibilan je s Ubuntuovim i Debianovim paketima. Razvija vlastita grafička okruženja Cinnamon i MATE.
Echo-opensuse-48px.png OpenSUSE
Slobodna distribucija iza koje stoji Novell. Pruža jedno od najkvalitetnijih izdanja KDE okruženja, a namijenjen je početnicima i naprednim korisnicima; upravljanje sustavom je centralizirano kroz grafičku aplikaciju YaST.
Echo-ubuntu-48px.png Ubuntu
Najraširenija distribucija i najzaslužniji za popularizaciju Linuxa. Baziran je na Debianu. Iako je prvenstveno namijenjen početnicima, koriste ga i iskusniji korisnici. Dolazi s grafičkim sučeljem Unity, ali postoje i službeni derivati s ostalim sučeljima: Kubuntu (KDE), Xubuntu (XFCE), Lubuntu (LXDE) itd. Financiranje i razvoj podupire tvrtka Canonical.


Poznate, ali opet manje popularne distribucije

Iza ovih distribucija možda ne stoji ogromna zajednica ili korporacije, ali su svojim posebnostima i/ili kvalitetnom pridobile mnoge poklonike. Često nakon traganja među najpopularnijim, korisnici nađu onu pravu baš među ovim, manje popularnim distribucijama Linuxa.

Echo-arch-48px.png Arch
Popularna rolling-release distribucija, koja prati KISS princip; za naprednije korisnike sve koji žele detaljno upoznati dijelove i način funkcioniranja Linux sustava. Odlikuje ju odlična dokumentacija, velika razvojna zajednica i najnovija programska podrška. Mnoge distribucije ubacuju razne patcheve, nepotrebne module, deamone i ostale stvari kako bi korisnicima omogućile što jednostavnije out-of-the-box korištenje. Arch to ne radi, i baš zbog toga je brži i manji, ali zato i zahtjeva i više predznanja nego neke popularne distribucije
Backtrack-48px.png BackTrack
Ova distribucija, bazirana na Debianu, prilagođena je ispitivanju sigurnosti računalnih sustava i mreža, ali osim u te, koristi se i u ne tako plemenite svrhe; alati koje koristi u pravilu su namijenjeni ljudima koji znaju što rade.
Download chakra1.png Chakra
Chakra Live CD prilagođeni je Arch s grafičkom instalacijom i KDEmod-om . Ideja je nastala na KDEmod chatu od strane KDEmod razvijatelja. Distribucija je još uvijek u Alpha 3 razvojnoj etapi.
CentOS-48px.png CentOS
CentOS distribucija je slobodna kopija komercijalne RHEL
Damnsmall-48px.jpg Damn Small
Distribucija od 50 MB, namijenjena starijim računalima
Echo-gentoo-48px.png Gentoo
Konfigurabilna distribucija za naprednije korisnike koja koristi Portage sustav za distribuciju softvera i hvali se optimiziranošću
KNOPPIX-48px.png KNOPPIX
Svojevremeno jedna od najpopularnijih LiveCD distribucija. Obično se koristi kao demonstracijski CD ili za spašavanje podataka i operacijskog sustava; donedavno je dolazio s KDE3, no sad sadrži LXDE grafičko okruženje; zbog posebne metode kompresije može sadržavati i do 2GB softvera na jednom CD-u.
MEPIS-48px.png MEPIS
Distribucija bazirana na Debianu koja se hvali završnom obradom i prilagođenošću početnicima.
Pclinuxos-48px.png PClinuxOS
Distribucija bazirana na Mandrake Linuxu (danas Mandriva) namijenjena početnicima; mana joj je mala razvijateljska zajednica, ali je ipak popularna zbog prilagođenosti početnicima.
PuppyLinux.jpg Puppy
Mala distribucija posebno pogodna za Live izvođenje bilo sa CD-a, bilo sa USB-a. Mnogi ju koriste za administriranje ostalih operativnih sustava svog računala. Krasi ju osim toga i iznimna brzina.
Sabayon-48px.png Sabayon
Sabayon Linux bi se ukratko mogao okarakterizirati kao jednostavan Gentoo koji dolazi u LiveDVD izdanju; kao i Gentoo, Sabayon koristi sustav paketa portage što ga razlikuje od većine drugih distribucija Linuxa.
Scientific-48px.png Scientific
Distribucija koja je bazirana na komercijalnom Red Hat Enterprise Linuxu prilagođena korištenju u znanosti (sadrži pakete za upravljanje klasterima, za numeričke izračune itd.); razvili su je zajedno FermiLab i CERN.
Echo-slackware-48px.png Slackware
Distribucija s dugom poviješću koju prati je slogan da se jedino uz nju može uistinu naučiti kako funkcionira Linux
Echo-slax-48px.png Slax
Mala distribucija koja se fura na minimalizam i jednostavnost; odlična za stara računala ili kao prijenosna USB distribucija
Xandros.png Xandros
Komercijalna distribucija bazirana na Debianu koja često dolazi predinstalirana na netbook i prijenosna računala.
Zenwalk.png Zenwalk
Jednostavna distribucija bazirana na Slackware distribuciji. Glavni ciljevi Zenwalka su jednostavnost i funkcionalnost.
GOS.gif gOS
Jednostavna distribucija bazirana na Ubuntu distribuciji. Glavni ciljevi gOS-a su jednostavnost i laka povezanost s brojnim Google-ovim servisima.


Ostale Linux distribucije

Ostale se distribucije mogu podijeliti u dvije skupine:

  1. derivati, spinovi ili mixevi popularnijih distribucija koji ispravljaju neke nedostatke osnovnih distribucija i/ili imaju posebnu namjenu;
  2. distribucije napravljene "od nule" s ciljem postizanja nekog posebnog cilja (nekada valjda poznatog samo samim autorima).

Popis svih (aktivnijih) distribucija Linuxa, ali i BSD-a može se naći na stranicama DistroWatch.com. Ima ih preko 300!