GNOME Kako onemogućiti odlazak monitora u sleep

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 19:07, 30. ožujka 2011. koju je unio/unijela Aleksandar B (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži

Ubuntu

Iako nije čest, problem gdje monitor nakon 10-ak minuta neaktivnost ode u sleep se može dogoditi. Ovdje su dati koraci za riješavanje tog problema, poželjno je da ih isprobate redom kako biste se uvjerili koji je ispravan za vas.

1. Podešavanje Power Managementa

Najprije se treba uvjeriti da su postavke u Power Managementu ispravno postavljene, do njih ćete doći preko System > Preferences > Screensaver i pri dnu otvorenog prozora kliknite na Power Management.

U novom prozoru koji se otvorio trebate podesiti dvije opcije:

1. Pored Put computer to sleep when inactive for: odaberite Never
2. Pored Put display to sleep when inactive for: odaberite Never

Power-manager-sleep.png

Izmjene su automatski spremljene tako da slobodno možete izaći klikom na Close. Provjerite dali se problem i dalje javlja, i ukoliko se javlja krenite na drugi korak.

2. Podešavanje X.Org Servera

X.Org Server
Riječ je o protokolu zaduženom za prikaz korisničkog sučelja

U ovom koraku ćemo podesiti dvije opcije vezane uz X.Org Server. Kako bi se opcije koje podesimo primjenjivale i nakon restarta morat ćemo ih snimiti kao skriptu i postaviti da se ona učitava prilikom dizanja sustava.

1. Otvorite gedit ili vama omiljeni uređivač teksta
2. Unesite sljedeće naredbe:
#!/bin/bash
xset -dpms
xset s off
Skrivanje skripte
Ako ne želite da se skripta vidi u folderu u kome se nalazi ispred naziva stavite točku, na taj način ćete sakriti datoteku. Skrivene datoteke možete vidjeti ako u Nautilusu odaberete View > Show hidden files ili preko tipkovničke kratice Ctrl + H
3. Snimite skriptu u home folder ili gdje vam odgovara i dajte joj prepoznatljivo ime, recimo sleep_off
4. Učinite ju izvršnom: desni klik > Properties, prebacite se u Permissions tab i pri dnu stavite kvačicu na opciju Allow executing file as a program, kad završite izađite klikom na Close.

ili

pokrenite Terminal preko Applications > Accessories > Terminal i navigirajte do vaše skripte, ukoliko ste ju snimili u home folder već ste u njemu, i ukucajte naredbu:

chmod +x ime_skripte
5. Otvorite Startup Applications preko System > Preferences
6. Pod tabom Startup Programs kliknite na Add
7. U polje Name stavite neko prepoznatljivo ime za skriptu (može se razlikovati od naziva same datoteke!). Kliknite na Browse pored polja Command i nađite na disku gdje se vaša skripta nalazi. Comment polje slobodno možete ostaviti prazno. Završite unos klikom na polje Add.

Startup-applications-add-program.png

U listi start-up programa se uvjerite dali je pored imena vaše skrpte kvačica jer u suprotnom ona se neće pokrenuti prilikom dizanja sustava.

Resetirajte sustav kako bi se promijene mogle primjeniti.