DragonflyBSD

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 02:19, 15. svibnja 2010. koju je unio/unijela Jjj (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
O nastanku DragonFlyBSD-a

DragonFlyBSD je jedan od "novijih" BSD derivata star tek 6 godina. Nastaje kao fork FreeBSDa 4.8 kada jedan od developera, Matthew Dillon, ne nalazi razumijevanje drugih developera o nekim promjenama za FreeBSD 5.0 kernel. Tada se on odlučuje za pokretanje novog BSD projekta i sustava, simbolično nazvanog DragonFlyBSD. DragonFlyBSD je trebao biti logičan nastavak FreeBSD 4.x porodice. Nakon 6 godina, DragonFlyBSD se dosta odmakao od svoje izvorne ideje, a samim time i od FreeBSDa. Aktualna verzija ovog sustava je v2.2 izdana u veljači ove godine.

Službeni logo DragonflyBSD projekta

Jedna od korisniku prvih vidljivih razlika u odnosu na izvorni, FreeBSD, sustav jest drugačiji package management sustav. Naime, DragonFlyBSD koristi pkgsrc, package management sustav razvijen od strane NetBSD projekta. Iako je u početku odlučeno da će se nastaviti koristiti originalni FreeBSD ports sustav, u verziji 1.4 došlo je do prelaska na pkgsrc. Taj prijelaz imao je svojih dobrih, ali i loših strana. Lošu stranu definitivno predstavlja višestruko manji broj aplikacija. Ta činjenica izgleda lošom sama po sebi, ali ima i svoju dobru stranu. Zbog manjka ljudskih resursa u DragonFlyBSD development timu i općenito porterima na ovaj način se nemora održavati toliki broj, možda nepotrebnih, aplikacija.

DragonflyBSD koristi pkgsrc po uzoru na NetBSD

Trenutno DragonFlyBSD radi samo na x86 arhitekturi, a u izradi je x86-64 port, te PowerPC port. To je ujedno i jedna od većih limitacija ovog sustava, koja korisnika navelike ograničava u izboru hardwareske platforme. Razlog takvom pristupu najviše leži u dosta malom broju ljudi u razvojnom timu koji rade na portanju sustava za drugu arhitekturu.

Neki od najvećih noviteta DragonFlyBSDa su definitivno LWKT - Light Weight Kernel Threads, te HAMMER - clustering datotečni sustav. LWKT je postao nov koncept na području računalne znanosti kada je predstavljen. Radi se o konceptu gdje se na svakom procesoru odvojeno vrti LWKT scheduler koji upravlja threadovima samo na tom procesoru. To donosi velik broj benificija u smislu brzine i pouzdanosti, konkretno smanjujuću potrebu za čestim lockovima.

HAMMER je datotečni sustav u razvoju, namjenjen uporabi na računalnim clusterima i serverima. Na ovom FSu se još uvijek radi, iako ga je moguće koristit, ali to se nikako ne preporuča prosječnom korisniku. FS se odlikuje mogućnošću spremanja neograničenog broja snapshotova, velikom maksimalnom veličinom pojedinog slicea, te naprednim sustavom za održavanje snapshotova.

DragonFlyBSD je možemo reći mlad, ali vrlo kvalitetan operativni sustav najmjenjen korištenju u serverskom i clustering okruženju. Zbog toga nije preporučljiv za dekstop korištenje, te nije namjenjen početnicima.

Dobre strane Loše strane
  • Brzina sustava
  • Stabilnost
  • Light Weight Kernel Thread model
  • HAMMER datotečni sustav
  • Jasno određeni ciljevi projekta
  • Vrlo mali broj korisnika
  • Podržana samo x86 arhitektura
  • pkgsrc sadrži puno manji broj aplikacija od FreeBSD ports stabla
  • Nešto sporiji razvoj


Važne poveznice

http://wiki.open.hr/index.php/Razgovor:BSD_distribucije


Za autore

Pogledajte dokumentaciju o prilagodbi sučelja i Vodič za suradnike za pomoć pri uporabi i podešavanju, te ova pravila i preporuke