Razlika između inačica stranice Dijeljenje skenera

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
 
Nije prikazana jedna međuinačica istog suradnika
Redak 1: Redak 1:
U Linux operativnom sustavu, moguće je svaki skener kojeg podržava [[SANE]] sustav podijeliti unutar lokalne mreže, pa čak i sa Windows radnim stanicama gdje skeneri ne rade preko SANE sustava, nego [[TWAIN]] sustava.
+
{{Robelbox|theme=1|title=Uvod}}<div style="{{Robelbox/pad}}">
 +
Prije svega da se upoznamo sa načinom na koji Linux radi sa skenerima i što mu je za to potrebno.
 +
 
 +
Dakle, glavni akter zadužen za rad sa skenerima u Linuxu je [[SANE]] (Scanner Access Now Easy) daemon. On u sebi sadrži sve potrebno kako bi se moglo pristupati skenerima. Jedna od njegovih vrlina jest i to što SANE razdvaja drivere (backends) od sučelja (grafičkog) za upravljanje (frontends). Upravo u ovome je i glavna prednost u odnosu na [[TWAIN]] koji drži sve zajedno. Za razliku od TWAIN sustava kontrole skenera, SANE omogućava jednostavno dijeljenje bilo kojeg skenera kojeg podržava u mreži. A posebna poslastica je to što postoji i softver za Windowse (zove se SaneTwain Bridge) koji omogućava skaniranje sa Windows mašina skenerom spojenim na Linux stroj.  To je ujedno i uvjet jer ne postoji SANE za Windowse.
  
 
Prije podešavanja dijeljenja skenera potrebno je provesti [[Instaliranje_skenera|instalaciju skenera]] na računalu gdje je uređaj spojen.
 
Prije podešavanja dijeljenja skenera potrebno je provesti [[Instaliranje_skenera|instalaciju skenera]] na računalu gdje je uređaj spojen.
 +
</div>
 +
{{Robelbox-close}}
 +
 +
=Ubuntu=
 +
==Priprema==
 +
 +
U ovom članku naučiti ćemo kako podesiti Server stroj (tamo gdje je skener priključen) i Client strojeve (one koji žele pristup skeneru preko mreže) i to Windows i Linux mašine.
 +
 +
Jedan jedini uvjet mora biti zadovoljen prije nego što počnemo, a to je da vaš skener uredno radi na vašem Linux stroju na kojeg je priključen. Sve drugo podesiti ćemo ovdje.
 +
 +
Za primjer ćemo uzeti Linux Ubuntu  distribuciju i Windows XP operacijski sustav, također radi lakšeg snalaženja računala ćemo nazvati ovako:
 +
 +
*Server računalo (na koje je spojen skener): '''Linux-Server'''
 +
*Linux Client računalo (koje će mrežno koristiti skener): '''Linux-Client'''
 +
*Windows client računalo (koje će mrežno koristiti skener): '''Windows-Client'''
 +
 +
==Podešavanje Server računala (na koje je spojen skener)==
 +
 +
Prvo krećemo sa podešavanjem PC-ja sa instaliranim skenerom. Podsjećamo da je prethodno potrebno da skener uredno radi na ovom Linux stroju.
 +
 +
Prije svega potrebno je na ovo računalo instalirati nešto softvera kojeg nema inicijalno u Ubuntu distribuciji. Zato, idite u Menu/Sustav/Administracija - Synaptic, te tamo instalirajte: ''sane-utils'' i ''xinetd'', ovako:
 +
 +
[[Slika:netscan-scr1.png]]
 +
 +
[[Slika:netscan-scr2.png]]
 +
 +
Sada je potrebno editirati dvije datoteke i dodati jednu, te restartati xinet deamon. Pa tipkamo na konzoli:
 +
 +
sudo gedit /etc/xinetd.d/saned
 +
 +
otvara se prazna datoteka, te u nju iskopiramo ovo:
 +
 +
service saned
 +
{
 +
socket_type = stream
 +
server = /usr/sbin/saned
 +
protocol = tcp
 +
user = saned
 +
group = scanner
 +
wait = no
 +
disable = no
 +
}
 +
 +
Nakon izmjene restartajmo xinet deamon ovako:
 +
 +
sudo /etc/init.d/xinetd restart
 +
 +
Nakon toga otvaramo datoteku saned.conf ovako:
 +
 +
sudo gedit /etc/sane.d/saned.conf
 +
 +
te u nju upišemo IP naše lokalne mreže (subnet) ovako:
 +
 +
192.168.'''n'''.0/24
 +
 +
Gdje je '''n''' oznaka vaše podmreže. I njezinu vrijednost lako će te saznati ako odete na Menu/Sustav/Administracija/ - Mrežni alati. Otvara se prozor kao na slici, odaberete aktivnu vezu i pročitate broj iza 192.168. (u našem slučaju to je - 100). Nakon toga snimite datoteku.
 +
 +
[[Slika:netscan-scr3.png]]
 +
 +
Ovaj broj možete pronaći i u statusnom prozoru  od appleta ''network managera'' u panelu (ikona dva crna monitora) desni gumb miša na ikonu, pa ''Informacije o vezi'' i otvara se prozor:
 +
 +
[[Slika:netscan-scr4.png]]
 +
 +
Sada treba editirati datoteku group i u njoj pridodati grupi ''scanner'' korisnika ''saned'' ovako:
 +
 +
sudo gedit /etc/group
 +
 +
U tekstu treba pronaći ovu liniju scanner:x:neki_broj: iza su navedeni korisnici, a vi trebate dodati saned na kraju kao u primjeru:
 +
 +
scanner:x:104:hplip,korisnik1,saned
 +
 +
Snimite datoteku. Nakon ovih preinaka računalo na kojem je skener spojen spremno je za dijeljenje skenera sa drugim računalima u vašoj lokalnoj mreži. Sada je potrebno podesiti Client strojeve.
 +
 +
Na ovom stroju treba još samo utvrditi njegov hostname, a to učinite iz terminala ovako:
 +
 +
cat /etc/hostname
 +
 +
Tekst koji se ispiše je host ime (u našem primjeru ispisuje se: ''linux-server'')
 +
 +
==Podešavanje Linux client računala (koje pristupa skeneru preko mreže)==
 +
 +
Na strojevima sa kojih želimo mrežno koristiti skener treba podesiti samo jednu datoteku i to je sve. Provjerite da li je instaliran frontend program za scanniranje, a nalazi se od ''Menu/Grafika - XSane skener slika'', te ga po potrebi instalirajte iz Synaptica.
 +
 +
Iz terminala editirajte datoteku net.conf, ovako:
 +
 +
sudo gedit /etc/sane.d/net.conf
 +
 +
Kada se ista otvori dodajte ime server računala (njegov hostname iz prošlog poglavlja). Alternativno, možemo umjesto hostname-a utipkati i njegovu IP adresu, ali to ne preporučujem iz razloga što će vrlo vjerojatno pri slijedećem uključivanju linux-server mašine, router dodjeliti novu IP adresu, te vam ono što upišete u net.conf više neće vrijediti (osim ako je forsirano u podešavanjima routera da stalno dodjeljuje istu IP adresu).
 +
 +
Dakle, datoteka kad se otvori izgleda ovako, a vi na kraj upišite - linux-server, ovako:
 +
 +
# This is the net config file.  Each line names a host to attach to.
 +
# If you list "localhost" then your backends can be accessed either
 +
# directly or through the net backend.  Going through the net backend
 +
# may be necessary to access devices that need special privileges.
 +
# localhost
 +
linux-server
 +
 +
Te snimite datoteku. To je to, sada odite na ''Menu/Grafika - XSane skener slika'' i ako vam se otvori prozor za opcijama za scanniranje sve radi kako treba. Ako program izbaci ovu grešku:
 +
 +
[[Slika:netscan-scr5.png]]
 +
 +
onda ste pogriješili u koracima pri podešavanju servera i/ili clienta. Provjerite na serveru da li ste upisali ispravno sve u navedene datoteke, restartali xinet, upisali pravi broj podmreže. Na client računalu provjerite da li je upisan dobar hostname server računala. Ukratko, projerite još jednom sve korake.
 +
 +
==Podešavanje Windows client računala (koje pristupa skeneru preko mreže)==
 +
 +
Da bismo iz Windowsa pristupili skeneru koji je spojen na Linux računalo potrebno je prije svega instalirati tzv. [http://sanetwain.ozuzo.net/ SaneTwain Bridge]. Njega prvo skinite sa interneta sa [http://sanetwain.ozuzo.net/setup127.exe ove lokacije], te ga potom instalirajte. Program je freeware i ne traži od vas da ga platite. Pri završetku instalacije program pokaže ovaj prozor za podešavanje:
 +
 +
[[Slika:netscan-scr6.png]]
 +
 +
Važno je da u njemu ispravno unesete hostname (iz našeg primjera '''linux-server''') serverskog računala gdje je skener priključen i username koje mora biti '''saned''' jer je tako navedeno u  podešenju na serveru. Nakon toga kliknite OK. Ako se nakon ovoga pokaže ovaj prozor:
 +
 +
[[Slika:netscan-scr7.png]]
 +
 +
onda ste uspješno povezani sa skenerom na Linux stroju i možete ga koristiti. U protivnom, pokazat će vam se ovaj prozor:
 +
 +
[[Slika:netscan-scr8.png]]
  
 +
On upućuje na to da niste dobro unjeli ''hostaname'' i/ili ''username'', ili nije dobro podešen server stroj, pa provjerite da li ste upisali ispravno sve u navedene datoteke, restartali xinet, upisali pravi broj podmreže iz 1. poglavlja.
  
{{Robelbox|theme=3|title=Rješenja po distribucijama}}<div style="{{Robelbox/pad}}">
+
Važno je navesti da se pomoću ovog softvera može pristupiti skeneru iz bilo koje komercijalne aplikacije koja koristit TWAIN protokol za pristup skeneru.
<sort2>
+
[[Dijeljenje skenera Ubuntu|Ubuntu]]
+
[[Dijeljenje skenera Fedora|Fedora]]
+
[[Dijeljenje skenera OpenSUSE|OpenSUSE]]
+
[[Dijeljenje skenera Mandriva|Mandriva]]
+
</sort2>
+
</div>
+
{{Robelbox-close}}
+

Trenutačna izmjena od 08:47, 16. siječnja 2009.

Uvod

Prije svega da se upoznamo sa načinom na koji Linux radi sa skenerima i što mu je za to potrebno.

Dakle, glavni akter zadužen za rad sa skenerima u Linuxu je SANE (Scanner Access Now Easy) daemon. On u sebi sadrži sve potrebno kako bi se moglo pristupati skenerima. Jedna od njegovih vrlina jest i to što SANE razdvaja drivere (backends) od sučelja (grafičkog) za upravljanje (frontends). Upravo u ovome je i glavna prednost u odnosu na TWAIN koji drži sve zajedno. Za razliku od TWAIN sustava kontrole skenera, SANE omogućava jednostavno dijeljenje bilo kojeg skenera kojeg podržava u mreži. A posebna poslastica je to što postoji i softver za Windowse (zove se SaneTwain Bridge) koji omogućava skaniranje sa Windows mašina skenerom spojenim na Linux stroj. To je ujedno i uvjet jer ne postoji SANE za Windowse.

Prije podešavanja dijeljenja skenera potrebno je provesti instalaciju skenera na računalu gdje je uređaj spojen.

Ubuntu

Priprema

U ovom članku naučiti ćemo kako podesiti Server stroj (tamo gdje je skener priključen) i Client strojeve (one koji žele pristup skeneru preko mreže) i to Windows i Linux mašine.

Jedan jedini uvjet mora biti zadovoljen prije nego što počnemo, a to je da vaš skener uredno radi na vašem Linux stroju na kojeg je priključen. Sve drugo podesiti ćemo ovdje.

Za primjer ćemo uzeti Linux Ubuntu distribuciju i Windows XP operacijski sustav, također radi lakšeg snalaženja računala ćemo nazvati ovako:

  • Server računalo (na koje je spojen skener): Linux-Server
  • Linux Client računalo (koje će mrežno koristiti skener): Linux-Client
  • Windows client računalo (koje će mrežno koristiti skener): Windows-Client

Podešavanje Server računala (na koje je spojen skener)

Prvo krećemo sa podešavanjem PC-ja sa instaliranim skenerom. Podsjećamo da je prethodno potrebno da skener uredno radi na ovom Linux stroju.

Prije svega potrebno je na ovo računalo instalirati nešto softvera kojeg nema inicijalno u Ubuntu distribuciji. Zato, idite u Menu/Sustav/Administracija - Synaptic, te tamo instalirajte: sane-utils i xinetd, ovako:

Netscan-scr1.png

Netscan-scr2.png

Sada je potrebno editirati dvije datoteke i dodati jednu, te restartati xinet deamon. Pa tipkamo na konzoli:

sudo gedit /etc/xinetd.d/saned

otvara se prazna datoteka, te u nju iskopiramo ovo:

service saned
{
socket_type = stream
server = /usr/sbin/saned
protocol = tcp
user = saned
group = scanner
wait = no
disable = no
}

Nakon izmjene restartajmo xinet deamon ovako:

sudo /etc/init.d/xinetd restart

Nakon toga otvaramo datoteku saned.conf ovako:

sudo gedit /etc/sane.d/saned.conf

te u nju upišemo IP naše lokalne mreže (subnet) ovako:

192.168.n.0/24

Gdje je n oznaka vaše podmreže. I njezinu vrijednost lako će te saznati ako odete na Menu/Sustav/Administracija/ - Mrežni alati. Otvara se prozor kao na slici, odaberete aktivnu vezu i pročitate broj iza 192.168. (u našem slučaju to je - 100). Nakon toga snimite datoteku.

Netscan-scr3.png

Ovaj broj možete pronaći i u statusnom prozoru od appleta network managera u panelu (ikona dva crna monitora) desni gumb miša na ikonu, pa Informacije o vezi i otvara se prozor:

Netscan-scr4.png

Sada treba editirati datoteku group i u njoj pridodati grupi scanner korisnika saned ovako:

sudo gedit /etc/group

U tekstu treba pronaći ovu liniju scanner:x:neki_broj: iza su navedeni korisnici, a vi trebate dodati saned na kraju kao u primjeru:

scanner:x:104:hplip,korisnik1,saned

Snimite datoteku. Nakon ovih preinaka računalo na kojem je skener spojen spremno je za dijeljenje skenera sa drugim računalima u vašoj lokalnoj mreži. Sada je potrebno podesiti Client strojeve.

Na ovom stroju treba još samo utvrditi njegov hostname, a to učinite iz terminala ovako:

cat /etc/hostname

Tekst koji se ispiše je host ime (u našem primjeru ispisuje se: linux-server)

Podešavanje Linux client računala (koje pristupa skeneru preko mreže)

Na strojevima sa kojih želimo mrežno koristiti skener treba podesiti samo jednu datoteku i to je sve. Provjerite da li je instaliran frontend program za scanniranje, a nalazi se od Menu/Grafika - XSane skener slika, te ga po potrebi instalirajte iz Synaptica.

Iz terminala editirajte datoteku net.conf, ovako:

sudo gedit /etc/sane.d/net.conf

Kada se ista otvori dodajte ime server računala (njegov hostname iz prošlog poglavlja). Alternativno, možemo umjesto hostname-a utipkati i njegovu IP adresu, ali to ne preporučujem iz razloga što će vrlo vjerojatno pri slijedećem uključivanju linux-server mašine, router dodjeliti novu IP adresu, te vam ono što upišete u net.conf više neće vrijediti (osim ako je forsirano u podešavanjima routera da stalno dodjeljuje istu IP adresu).

Dakle, datoteka kad se otvori izgleda ovako, a vi na kraj upišite - linux-server, ovako:

# This is the net config file.  Each line names a host to attach to.
# If you list "localhost" then your backends can be accessed either
# directly or through the net backend.  Going through the net backend
# may be necessary to access devices that need special privileges.
# localhost
linux-server

Te snimite datoteku. To je to, sada odite na Menu/Grafika - XSane skener slika i ako vam se otvori prozor za opcijama za scanniranje sve radi kako treba. Ako program izbaci ovu grešku:

Netscan-scr5.png

onda ste pogriješili u koracima pri podešavanju servera i/ili clienta. Provjerite na serveru da li ste upisali ispravno sve u navedene datoteke, restartali xinet, upisali pravi broj podmreže. Na client računalu provjerite da li je upisan dobar hostname server računala. Ukratko, projerite još jednom sve korake.

Podešavanje Windows client računala (koje pristupa skeneru preko mreže)

Da bismo iz Windowsa pristupili skeneru koji je spojen na Linux računalo potrebno je prije svega instalirati tzv. SaneTwain Bridge. Njega prvo skinite sa interneta sa ove lokacije, te ga potom instalirajte. Program je freeware i ne traži od vas da ga platite. Pri završetku instalacije program pokaže ovaj prozor za podešavanje:

Netscan-scr6.png

Važno je da u njemu ispravno unesete hostname (iz našeg primjera linux-server) serverskog računala gdje je skener priključen i username koje mora biti saned jer je tako navedeno u podešenju na serveru. Nakon toga kliknite OK. Ako se nakon ovoga pokaže ovaj prozor:

Netscan-scr7.png

onda ste uspješno povezani sa skenerom na Linux stroju i možete ga koristiti. U protivnom, pokazat će vam se ovaj prozor:

Netscan-scr8.png

On upućuje na to da niste dobro unjeli hostaname i/ili username, ili nije dobro podešen server stroj, pa provjerite da li ste upisali ispravno sve u navedene datoteke, restartali xinet, upisali pravi broj podmreže iz 1. poglavlja.

Važno je navesti da se pomoću ovog softvera može pristupiti skeneru iz bilo koje komercijalne aplikacije koja koristit TWAIN protokol za pristup skeneru.