CheckInstall

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 21:54, 8. travnja 2010. koju je unio/unijela 4ndY (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Prevođenje i instalacija programa iz izvornog koda zna biti problematična jer nije evidentirana u paketnom sustavu, a vrlo često make datoteka ne sadrži pravilo za uklanjanje programa sa sustava (pravilo uninstall), pa je potpuno uklanjanje često nemoguće jer se svodi na ručno brisanje datoteka koje je instalacija postavila po sustavu. CheckInstall je alat koji rješava taj problem i omogućuje "čišću" instalaciju programa iz izvornog koda. Prilikom instalacije (make install) CheckInstall zapisuje kuda sve instalacija postavlja datoteke i time omogućuje kasnije lakše uklanjanje tako instaliranog softvera.

Instalacija

CheckInstall se nalazi u repozitoriju gotovo svake distribucije i njegova instalacija je identična onoj za bilo koji paket iz repozitorija paketa.

Upotreba

Napomena
CheckInstall neće pomoći u rješavanju problema s ovisnostima i sličnim problemima kod postupka prevođenja; prve dvije naredbe jednostavno moraju proći ispravno prije nego se pokrene checkinstall!

Obično nakon pokretanja ./configure i make kod prevođenja programa iz izvornog koda, umjesto make install (naredbe koja vrši instalaciju na sustav), pokreće se checkinstall:

./configure
make
checkinstall

Nakon završenog postupa checkinstall će ispisati gdje je napravljeni paket smješten te kako se može instalirati, npr. distribuciji koja koristi RPM to izgleda ovako:

**********************************************************************

 Done. The new package has been saved to

 /usr/src/packages/RPMS/i386/subversion-1.6.9-1.i386.rpm
 You can install it in your system anytime using: 

      rpm -i subversion-1.6.9-1.i386.rpm

**********************************************************************

Konačna se instalacija svodi na pokretanje dane naredbe (u ovom primjeru):

rpm -i /usr/src/packages/RPMS/i386/subversion-1.6.9-1.i386.rpm

Ukoliko konačna naredba nije standardna make install, nego recimo make install-swig-py, checkinstall treba pokrenuti s dodatnim argumentom:

checkinstall make install-swig-py

Poveznice