Razlika između inačica stranice Backup/NFS

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
m (Postavljanje NFS servera)
m (Postavljanje NFS servera)
Redak 3: Redak 3:
 
== Postavljanje NFS servera ==
 
== Postavljanje NFS servera ==
  
NFS server može se postaviti na drugo računalo ili specijalizirani uređaj kao što je mrežni disk. Dobro je rješenje spojiti običan disk preko USB sučelja na usmjerivač (''router'') s [[OpenWRT]]-om ili sličnim softverom za usmjerivače i onda njega koristiti disk kao mrežni disk.
+
NFS server može se postaviti na drugo računalo ili specijalizirani uređaj kao što je mrežni disk. Dobro je rješenje spojiti običan disk preko USB sučelja na usmjerivač (''router'') s [[OpenWRT]]-om ili operacijskim sustavom za usmjerivače i tako jeftino dobiti mrežni disk.
  
 
== Automatsko montiranje NFS particije uz pomoć AutoFS-a ==
 
== Automatsko montiranje NFS particije uz pomoć AutoFS-a ==

Inačica od 20:29, 6. lipnja 2013.

Sigurnosna kopija na NFS-u (Network File System) praktična je jer se uz malo truda i na uobičajeni način može dobiti dobro rješenje za stvaranje sigurnosnih kopija koje može biti automatizirano i pouzdano jer se kopija nalazi na nekom mrežnom disku, drugom računalu u lokalnoj mreži ili na drugom računalu na vanjskoj mreži, odnosno internetu. NFS na internetu nije baš poželjan ako se radi o sporoj vezi na internet što je gotovo uvijek slučaj kod konekcija za krajnje korisnike uz to, sam NFS ne radi enkripciju podataka time ni sa sigurnosne strane nije dobra solucija. Zato ćemo se ovdje prvenstveno baviti rješenjem unutar lokalne mreže (LAN).

Postavljanje NFS servera

NFS server može se postaviti na drugo računalo ili specijalizirani uređaj kao što je mrežni disk. Dobro je rješenje spojiti običan disk preko USB sučelja na usmjerivač (router) s OpenWRT-om ili operacijskim sustavom za usmjerivače i tako jeftino dobiti mrežni disk.

Automatsko montiranje NFS particije uz pomoć AutoFS-a

Sve što slijedi radi se na računalu (klijentu) na kojem želimo napraviti sigurnosnu kopiju podataka.

Potrebno je instalirati "AutoFS" iz repozitorija distribucije, npr. Fedora ili CentOS:

yum -y install autofs

AutoFS konfigurira se tako da se u datoteku "/etc/auto.master" doda sljedeća linija (bilo gdje, recimo na kraju):

/media/nfs   /etc/auto.nfs  --timeout=60

gdje je prva putanja na klijentu gdje će se mrežni datotečni sustav montirati, druga putanja je konfiguracijska datoteka u kojoj će se specificirati postavke za NFS dok je treći parametar opcionalan, a ovdje je postavljen tako da AutoFS prestane pokušavati montirati udaljenu lokaciju ako ne uspije u 60 sekundi.

Sadržaj "/etc/auto.nfs" sljedeći je:

backup    -rw,soft    192.168.1.1:/mnt/backup

što znači da će mrežni datotečni sustav biti automatski monitiran na putanju "/media/nfs/backup" s ovlastima za pisanje i čitanje, dok je zadnji parametar lokacija (IP ili URL) mrežnog diska ili računala na kojem se nalazi gore postavljeni NFS server.

Skripta za backup bazirana na rsyncu