Android OS

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 22:37, 8. lipnja 2012. koju je unio/unijela Iweb (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži
Android na računalu

Android je operacijski sustav za mobitele i mobilne uređaje koji koristi Linux kernel, ali teško može proći kao klasična distribucija Linuxa jer ne sadrži glibc stack pa je tako nekompatibilan s većinom softvera za GNU/Linux.

Google je začetnik i glavni razvijatelj Androida, ali barem načelno za razvoj Androida je zadužen Open Handset Alliance.

Androidov kod je potpuno otvoren od 2008. godine. Objavljen je pod Apache licencom. No zanimljivo je da iako je Android slobodan softver, SDK (en. software development kit, softver za izradu aplikacija za ovaj OS) nije u potpunosti otvoren.

Uređaji koji dolaze s Androidom također su zaključani od strane proizvođača, a proces njihovog otključavanja zove se rootanje.

Povijest

Android u Googleplexu.

Projekt je započet 2005 godine. Te godine Google je kupio malu tvrtku naziva Android.inc. Tada se nije puno znao o toj tvrtci, osim da razvija softver za mobilne telefone. Slijedeće godine su obilježile glasine da se Google pokušava ubaciti u tržište mobilnih aplikacija. Glasine su potvrđene 2007. godine kada je Android službeno predstavljen. Predstavljen je zajedno sa novom udrugom - Open Handset Alliance.

Specifikacije i mogućnosti

Operacijski sustav podržava sve što je potrebno mobilnim uređajima. Osim osnovnih funkcija SMS, MMS, telefoniranja, bluetootha, podržano je i wi-fi povezivanje, brojni audio/video standardi, videotelefonija, touchscreen, 3D akceleracija, akcelerometri, magnetometri.

Sustav podržava i multitouch.

Play Store

Zanimljivost ovog operativnog sustava je i Google Play Store (bivši Android Market).

Play Store je online katalog mobilnih aplikacija. Zamišljen je kao servis sa kojeg možete skinuti i na mobilni uređaj instalirati aplikacije za ovaj operacijski sustav. To možete uraditi pomoću mobilnih uređaja, ali i pomoću kućnog računala.

U Play Storeu možete naći besplatne programe, a od 2009. godine tu se nalaze i komercijalne aplikacije.

Neki uređaji koji dolaze sa predinstaliranim Google Androidom

HTC Dream.

Radi se o prvom mobilnom telefonu koji je koristio Android mobilnu platformu. Izdan je listopadu 2008. godine.

  • HTC Hero sličan Dreamu, ali bez klizne tipkovnice sa strane.

Android na računalima

Android na računalu
Android na računalu

Premda je Android razvijen za mobilne uređaje, postoje planovi da ovaj operacijski sustav pokreće i neka prijenosna računala.

Osim toga razvijaju se i neovisne verzije koje će se moći instalirati na bilo koje računalo.

Trenutno postoji Live CD verzija koja je prilagođena Asus eee računalima, ali će raditi i na većini računala.

Acer je razvio svoj netbook koji će u dual boot-u imati Windows XP i Googleov Android.

Ali, s obzirom da Google planira izbaciti Chrome OS koji je predviđen za računala, zaustavljeni su mnogi projekti računala pogonjenih Androidom . Najvjerojatnije računala pogonjena ovim operativnim sustavom, neće ozbiljnije niti zaživjeti.

Ipak je Android napravljen prvenstveno za mobilne telefone.

Korisne aplikacije

Dodatni linkovi i reference